Wmd waterleiding maatschappij Drennteh, Provincie , de Overheid en de Gemeente Emmen, brengen het milieu en de natuur op het wat

EMMEN - “Noordbarger Es” een waterwingebied binnen het dorp Emmen was al eeuwen terug een stuk heilige grond. Zo leerde wij al van kleins af aan dat je daar niet mocht komen met je bromfiets en dergelijke. Op de borden staat een telefoonnummer vermeld die je kan bellen als er toch iets zou gebeuren die het milieu of het natuurlijk gebied zouden kunnen aantasten, en er direct gevaar zou zijn voor de drinkwater voorziening aldaar.


Wat schetst onze verbazing in november 2015 tijdens een raadsvergadering in de gemeente Emmen ,dat het college van de gemeente Emmen, waarschijnlijk in samenspraak met de WMD gaat besluiten op dat waterwingebied voor een tijd van 10 jaar een parkeerplaats aan gaat leggen voor maar liefst 1000 auto’s , en dit tijdelijke plan gaat een slordige 3 ton kosten,die juist daar al die jaren geweerd werden. Wat een nieuwe “Wildlands” Zoo niet teweeg kan brengen, ze naar de burgers toe zich nu gedragen als groot grondbezitters in een gebied dat nooit in beeld was om te gaan exploiteren. Nog groter de verbazing toe gaat slaan als je nu hoort dat er water putten al tijden geleden zijn verplaatst door de WMD op dit waterwingebied op de Noordbargeres in Emmen. Er zelfs nu ook gesproken gaat worden dat het hier niet bij blijft, en ook richting het dorp Westenesch in de toekomst de aanwezige grond ten prooi zou kunnen vallen aan dit project. En helaas insprak of bezwaar kennelijk niet meer mogelijk schijnt te zijn, omdat er schijnbaar al lang aan alle milieu verplichtingen is voldaan. Je kan je wel afvragen wat een mandaat of deze mannier van besluit en beleid voeren in de praktijk tot gevolgen zal hebben bij verkiezingen in de gemeente Emmen.

Het hier gaat om een uitloper van de “Hondsrug”die in vele geschiedenisboekjes voor komt. Met alle gevolgen van dien, kan hier toch gesproken worden van ernstige verstoring van wet en regelgeving, waar hebben wij dan nog milieu regels voor , en hoe kan het toch gebeuren dat wij totaal niets horen van archeologen, en andere milieu deskundigen, zelfs zij die nu in de raad van Emmen zitting hebben en veel verstand van agologie zeggen te hebben, steken hun hoofd in het zand kennelijk, nu het er op aan gaat komen. En mogen wij als burgers ook de vraag gaan stellen of er wel al een deugdelijk bodem onderzoek heeft plaats gevonden, door een onafhankelijk brureau. En nu we toch bezig zijn, hoe zit het met een gedegen onderzoek naar archeologisch bodem onderzoek, voordat de eerste graafmachine de zaak overhoop gaat gooien op de “Noordbarger Es”.

Aantasting van de waterhuishouding , natuur en milieu en ernstige uitstoot van uitlaatgassen zal het natuur gebied in de directe omgeving , flora en fauna gaan aantasten. Het verplaatsen van de waterputten is geen garantie voor de toekomst dat de groenden daar niet in de loop der jaren vervuild dreigen te worden. De ondergrondse water bekkens worden immers niet verplaatst, en lopen te allen tijde gevaar. Ter wijl de alternatieve voorstellen aan het college gewoon genegeerd zijn geworden, die er aanwijsbaar ook in de omgeving zijn van tafel worden geveegd. Hoe is het mogelijk dat dit gaat gebeuren, en waar zijn nu de actieve milieu en natuur organisaties , die anders direct met acties aan de gang gaan. Ik mis grote spandoeken met de tekst “Handen af van de ES’ “Geen bruin stinkend water maar helder en fris water “ Ik mis de dorpsomroeper om burgers op te roepen te demonstreren op de “Noordbarger Es”, een spreker op een boerenkar op het unieke stuk grond met vele inwoners van Emmen als toehoorders. Wie de natuur en het milieu een warm hart toedraagt zal het ook dusdanig blijven beschermen. Dat de Emmer raad en commissieleden morrend en onder protest instemden is voor mij als schrijver onbegrijpelijk, er waren en zijn betere alternatieven. Al dit autoverkeer naar het centrum halen, en vooral gebruik laten maken van de invalswegen Hondsrugweg,Dordsestraat ,Ermerweg naar parkeerplaats Emmen Zuid, zal met regelmaat een verkeersinfarct teweeg gaan brengen. Bij het minst geringste staat de Hondsrug tunnel nu al vol en zit het verkeer nu al vast op de Hondsrugweg Wie garandeert ons dat over 10 jaar hier straks de “Noordbarger Es “ niet ernstig is vervuild, omdat de aan teleggen bestrating toch niet aan de kwaliteitseisen zou hebben voldaan. Waar zijn ze in vredesnaam mee bezig, en waarom laten wij als burgers dit allemaal gebeuren. Wat doet de Emmer politiek om toch een andere ‘koers en keuze” uit te gaan stippelen, om gezichtsverlies naar de kiezers nog te voorkomen. Erg pijnlijk te horen dat de familie die aan de Schapenveenweg woont de vergevorderde activiteiten uit de media moesten vernemen. Hoe kan het toch zijn dat er nog steeds sprake is van een dergelijke slechte communicatie naar ook de inwoners van Emmen, en de erkende overleg partners in Noordbarge die kennelijk niets in te brengen hebben. Milieu en de natuur actie groepen laat je horen, voordat de vogels verjaagt gaan worden op de “Noordbarger Es”, voordat de eerste asfalt machine daar gestart gaat worden binnenkort.

Jan Wolters
Emmen
Tel: 0591-676990
Mob. 06 22 44 21 00
jan.wolters@home.nl
jan.wolters@hme.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda