Verkiezingen in een voortdurend veranderde maatschappij.

EMMEN - Het nog maar net een dag eerder 1 mei de dag van de arbeid was, en een paar dagen later in deze week gedenken wij op 4 mei de burgers die hun leven hebben gelaten tijdens de oorlogen. En op 5 mei(Hemelvaartsdag) Bevrijdingsdag staan overal in het land burgers feest te vieren omdat het dan de dag van de bevrijding is. Vrijheid toch wel erg belangrijk is, en een groot voordeel is het als je in ons land woont waar toch ook over het algemeen respect is voor iedereen, waar vrije meningsuiting een verworven recht is.

Leven in een democratisch Nederland kent uiteraard vele wetten en regels, die ook wel eens afwijken van zaken die ons aan het hart liggen, wij dan ook graag zien dat er als dusdanig naar gehandeld gaat worden. Onze overheid, de Provincie en ook je eigen gemeente bestuur het in deze woelige maatschappij het ook niet altijd bij het goede eind hebben, en wij burgers van Nederland daar best wat van mogen vinden. Heden ten dage kun je al snel via social media contact leggen met de overheid, zelfs via e-mail en andere moderne communicatie apparatuur, telefoons,tablets, je Ifhone, Ipad en ga maar door. Het is een gegeven dat heden ten dage bij welke onderwerpen dan ook in heel ons mooie Nederland en ver daarbuiten gebruik gemaakt wordt van deze snelle moderne middelen. Ondenkbaar als je een jaar of 10 terug kijkt, nu heeft meer dan 95% een mobieltje een tablet of een labtop ter beschikking. Iedere dag vele zinvolle maar ook onzinnige berichten verstuurd worden door jonge maar zelfs ook door heel veel ouderen. Je zou dan aannemen dat onze burgers best wel met de huidige tijd mee gaan, er heel veel jongeren en ook ouderen met of zonder een beperking iedere dag opnieuw zich laten verassen wat er weer veranderd is, en het juist hun nieuwsgierigheid op wekt, en of zij het ook onder de knie kunnen krijgen om juist mee te willen doen. Kinderen die overzee wonen, familie waar ze eerder nooit dagelijks of wekelijks mee in contact konden komen in het verre buitenland, omdat bellen te duur was is heden ten dage allemaal mogelijk. Er maar enkelen zijn die het te moeilijk vinden, maar ook voor burgers die een grote afstand hebben van deze moderne middelen is altijd nog het papier en de pen of potlood ter beschikking toch.

Heden ten dage hoor en merk je in de voorbereidingen dat het weer mogelijk is om als Nederlands Staatsburger wij een stem mogen uitbrengen, dat deelname van onze burgers steeds meer aan het afnemen is. Om tal van reden maken velen zich er met een “Jantje van leiden” vanaf, geen tijd en waar doe ik het voor. Als deze tendens door gaat zetten dat er zo’n terugloop is in de opkomst, is niet goed voor onze economie en maatschappij. Dus zal de overheid nog eens goed moeten gaan nadenken of de koers en keuzes over de mannier om een stem te gaan uitbrengen niet snel bijgesteld zou moeten worden aan deze nieuwe tijden. Wij stemmen op het stembureau met een rood potlood en kleuren een rondje rood om hem maar als geldige stem mee te laten tellen. Niet altijd is er sprake van onwil, ook het werk kan je dusdanig in beslag nemen dat je het gewoon vergeet.

Anders stemmen kan velen weer over de drempel helpen, me te doen en mee te laten praten. De stemcomputer komt niet terug denken velen, veel storingen en uitval . Het stemhokje en het rode potlood moet altijd blijven voor hen die daar altijd gebruik van zullen maken. Maar laten wij de overheid aansporen ook mee te gaan in deze (niet tegen te houden) moderne communicatie maatschappij. Stemmen via je Iphone,Ipad, mobiele telefoon, tablet, labtop , computer moet mogelijk gemaakt worden. Op de dag van de verkiezing zou je op iedere modern toestel een Rijksoverheid APP moeten kunnen downloaden. Je opent deze APP en onder verkiezingen krijg je dan een scherm waarin de burger zijn persoonlijke BSN kan invullen, die is dan gelijk gekoppeld aan naam van de gebruiker. Daarna kun je op lijsten klikken en alle politieke partijen die meedoen komen aan je voorbij op je scherm. Klik dan op de partij die je wenst en scroll nar de persoon van je eigen keuze .

Dat alles kan alleen via je ingevoerde BSN , en je kan dan als je alles doorgelopen hebt op kiezen klikken in een eind scherm. Wanneer je dat gedaan hebt, blokkeert gelijk je eigen BSN bij het programma verkiezing. Het is dan nooit mogelijk nogmaals op dat zelfde BSN een tweede stem uit te gaan brengen. Een BSN nummer corresponderende met je persoonlijke gegevens als naam en geboortedatum zal nooit tot fraude kunnen gaan leiden. Stemmen vanuit het buitenland, vanaf je werkplek, de supermarkt, de universiteit, in de trein, bus,tram of taxi,thuis, in het zorgcentrum en zelfs ziekenhuis is dan mogelijk. De toegevoegde waarde zal zijn dat duizenden burgers spelenderwijs weer hun belangrijke stem gaan uitbrengen, van jong tot oud , met of zonder beperking geen belemmering meer kan zijn om geen geldige stem uit te gaan brengen. Het komt onze maatschappij en een goede democratie weer ten goede. Wie gaat als politieke partij dit inbrengen in de tweedekamer , binnen de Provincie en gemeenten om er over te gaan nadenken. Laten wij niet te lang blijven hangen in oude tijden, maar juist gebruik gaan maken van middelen die voor een ieder bereikbaar zijn. De overheid kan die zelfde APP gaan gebruiken voor tal van andere belangrijke zaken naar de burgers toe. Al enkele dagen van te voren kan de APP al een melding sturen met aankondigingen, zo bereik je ook grote delen van de jongeren die je anders moeilijk te bereiken zijn. Ik ben mij ervan bewust dat onze IT medewerkers, zelfs zij die in opleiding zijn hier een uitdaging hebben het te gaan presenteren aan ons als gebruikers van de moderne wijze van communiceren.

Voor hen die beschikken over juist de moderne communicatie middelen zou onze overheid allang een plan voor moeten hebben klaar liggen. Versnelde invoer digitaal je stem uitbrengen sneller mogelijk dan wij denken. Geschreven door Jan Wolters
Emmen Tel: 0591-676990
Mob: 06 22 44 21 00
jan.wolters@home.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda