Waardering voor de mantelzorger

EMMEN - Het college heeft veel waardering voor de 4000 mantelzorgers die lang en actief zorg verlenen in de gemeente Emmen. Eén van de vormen van waardering is het mantelzorgcompliment. Deze week heeft het college het bedrag voor 2017 vastgesteld op 200 euro. Het is belangrijk dat mantelzorgers niet overbelast raken en dat zij weten waar ze moeten zijn voor ondersteuning. In samenspraak met mantelzorgers en betrokken organisaties zijn er eind 2016 afspraken gemaakt op welke wijze de gemeente de mantelzorgers het beste tegemoet kan komen. Een van de uitkomsten daarvan is het mantelzorgcompliment.


Mantelzorgcompliment
“Mantelzorgers zijn blij met het mantelzorgcompliment”, zegt wethouder Jan Bos “Hiermee voelen de mantelzorgers zich als individu gewaardeerd. Een waardering in de vorm van geld die ze op hun eigen manier besteden. Je kunt het zien als een cadeautje dat per jaar verschilt. Het is niet iets waar mensen recht op hebben.”

Meer in beeld
Via de contactpunten Mantelzorg, hulpverleners, huisartsen en het Zorgloket komen steeds meer mantelzorgers in beeld. Hierdoor moet het totaalbedrag voor het mantelzorgcompliment met meer mensen worden gedeeld. Wethouder Bos: “Uit de rekensom voor het ‘bedrag per persoon’ kwam een aanzienlijk lager bedrag dan vorig jaar. We vinden dat geen goed signaal richting onze mantelzorgers. Daarom besluiten we er geld bij te leggen en het verschil ‘te middelen’. Een aantal mensen heeft dit jaar al wel dit lagere bedrag ontvangen en is dit bedrag al vermeld in de Wmo nieuwsbrief. Uiteraard wordt dit hersteld en krijgen mensen die het aangaat een persoonlijke brief.”

Andere mogelijkheden
Naast het mantelzorgcompliment is er jaarlijks een bedrag gereserveerd om iets extra’s voor jonge mantelzorgers te doen en voor de activiteiten in de ‘week van de mantelzorg’. Daarnaast kan men vervangende mantelzorg aanvragen (respijtzorg).

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda