Vluchtelingen en Drenten werken samen aan voorstelling Vreemde Gasten

EMMEN - Vluchtelingen en autochtone inwoners van Drenthe werken de komende weken in het ICO in Assen aan de muzikale theatervoorstelling Vreemde Gasten. Het is de afsluiting van het project Talent voor Gastvrijheid van K&C in Assen en MusicGenerations uit Rotterdam, waarin vluchtelingen en Drenten samen muziek maken.


De voorstelling Vreemde Gasten gaat zondag 14 mei op de zandafgraving naast Herinneringscentrum Kamp Westerbork in première.

Vreemde Gasten wordt een voorstelling gebaseerd op het Griekse verhaal Philemon en Baucis die rijkelijk beloond worden voor hun gastvrijonthaal van een aantal vreemdelingen. Het stuk wordt geregisseerd door Tamara Schoppert, bekend van Tryater. De regisseur brengt in de eindproductie muziek, verhaal en beweging samen.

"De afgelopen 5 maanden hebben we in AZC Oranje met vluchtelingen en inwoners van Drenthe gemusiceerd en gezongen”, vertelt projectleider Ilse Veneklaas van K&C. “Zowel Nederlandse, Engelse als Arabische liedjes werden gedeeld. Centraal stond steeds de kennismaking met elkaar en met elkaars cultuur en de uitwisseling van muziek en verhalen. Een aantal deelnemers is uitgenodigd om te spelen in de eindproductie Vreemde Gasten.”


De jonge vluchtelingen Mohamed en Hayder uit Syrië spelen bijvoorbeeld mee in de voorstelling en krijgen op het podium de kans hun beatbox-kunsten te laten horen. “Deze jongens vluchtten naar Nederland om een nieuw leven op te bouwen. Ze hebben hun thuis, en alles wat daarbij hoorde, moeten opgeven", zegt Ilse Veneklaas. "Ik ontmoette de jongens tijdens één van de eerste workshops in Oranje en zij zijn nooit meer weggegaan. We hebben ze welkom geheten als gasten uit een vreemd land. Ze hebben nu een verblijfsstatus voor vijf jaar”.

De voorstelling Vreemde Gasten is 14 mei te zien op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en is vrij toegankelijk. Een aanmelding is gewenst op info@kcdr.nl .

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda