Nieuwjaarstoespraak burgemeester Eric van Oosterhout

“Emmen maak er wat van in 2019!” EMMEN - Inwoners, rijk, provincie en gemeente Emmen, Maak er wat van. En als je ontevreden bent, doe er wat an. Dat is de boodschap van burgemeester Eric van Oosterhout tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Emmen op 4 januari.


De tekst is gebaseerd op een lied van Bert en Ernie. “Het thema van de nieuwjaarsbijeenkomst is jeugd. En het refrein van dit kinderlied past heel goed bij mijn boodschap”, aldus Eric van Oosterhout. Hij roept in zijn toespraak op om in 2019 samen werk te maken van een mooie toekomst voor alle Emmenaren.

Doe maar gewoon
Eric van Oosterhout begint zijn toespraak met de promotie van FC Emmen naar de eredivisie en wat dit Emmen heeft gebracht. Ook het programma Emmen op 1 komt aan bod. ‘Doe maar gewoon’ kwam daarin vaak naar voren. De burgemeester legt uit dat dit een grote kracht, maar ook een valkuil is.

Jeugd maak er wat van!
Jeugd is het centrale thema van de nieuwjaarsbijeenkomst. Aan het programma nemen veel talentvolle jongeren deel, zoals leerlingen van Loods 13, het Drents Jeugdorkest en zangeres Melissa Meewisse. Het thema komt uiteraard ook uitgebreid in de toespraak aan bod. Eric van Oosterhout komt met voorbeelden hoe goed het met de jongeren gaat. Maar hij maakt zich ook zorgen. Over de toename van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren, huiselijk geweld en armoede. “Want Emmen moet een goede plek zijn voor jongeren om op te groeien”.

Jeugdagenda
De burgemeester kondigt aan dat er in 2019 samen met jongeren een Jeugdagenda gemaakt gaat worden om hier werk van te maken. En doet daarbij de suggesties om daarvoor jongeren in dienst te nemen en een kinderburgemeester aan te stellen. Ook het jongetje Nemr haalt Eric van Oosterhout nog even aan: “Het wordt tijd dat deze asielkinderen duidelijkheid krijgen. Zeker als ze uit landen komen, waar wij een negatief reisadvies voor krijgen”.

Gemeente maak er wat van!
Ook de gemeente zelf moet er wat van gaan maken in 2019, vindt Eric van Oosterhout. Van democratie dichterbij bijvoorbeeld. “We moeten nog veel meer in verbinding staan met onze inwoners”. Hij zegt toe het komende jaar alle dorpen en wijken te bezoeken om hierover met de erkende overlegpartners in gesprek te gaan. De burgemeester wil ook de economie verder versterken, zodat er voldoende bedrijven en banen en goed geschoold personeel is in deze regio. De gemeente gaat ook de financiën op orde maken. “Zodat we ruimte hebben om te investeren in zaken, die belangrijk zijn voor de toekomst van Emmen”. Een veilige gemeente hoort daar ook bij, geeft hij aan: “Emmen op 1 in de top-40”.

Rijk en provincie maak er wat van!
Voor het rijk en de provincie heeft de burgemeester ook de duidelijke boodschap om meer de samenwerking te zoeken. “Als we niet oppassen, krijgen we in ons land FC Randstad tegen FC de rest”. Als voorbeeld noemt hij de discussies over paasvuren, vuurwerk en zwarte piet. “En het rijk, die het over het herinrichten van Nederland heeft, alsof hier niemand woont”.

De oplossing ligt altijd in het midden
Burgemeester Eric van Oosterhout eindigde zijn toespraak met de verwijzing naar het lied van Bert en Ernie. “Stop met somberen, het wijzen naar anderen en passief zijn. Maak er wat van met elkaar! De oplossing ligt altijd in het midden”.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda