Opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalige Ambachtsschool Emmen

EMMEN - Gemeente Emmen gaat de voormalige Ambachtsschool aan de Weerdingerstraat/Stationsstraat tijdelijk inzetten als extra opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De geplande verkoop van het pand en aangrenzende percelen gaat ondertussen wel van start, waarbij de gemeente het pand tot uiterlijk 31 december 2025 kan gebruiken als opvanglocatie.


Door de voortdurende oorlog in Oekraïne zijn nog steeds miljoenen mensen op de vlucht. De rijksoverheid heeft gezien de ontwikkelingen de veiligheidsregio's gevraagd om 15.000 extra plekken te realiseren voor 1 juli 2023. Daarmee komt het totaal op 90.000. Ook Emmen moet een bijdrage leveren aan deze extra opgave. Op grond van de huidige afspraken betekent dit voor Emmen 360 extra opvangplekken.

Wethouder Raymond Wanders:
‘De oorlog in Oekraïne zorgt er nog steeds voor dat miljoenen mensen op de vlucht zijn. Dit betekent dat we meer vluchtelingen tijdelijk een veilige plek moeten bieden. Dat gaan we doen in het pand van de voormalige Ambachtsschool.’

Extra opvangplekken
Het Rijk vraagt gemeenten om locaties in te zetten die voor minimaal een jaar gebruikt kunnen worden en in de buurt van voorzieningen. Wethouder Wanders: ‘Wij hebben binnen onze gemeente gezocht naar geschikte locaties. Het pand van de voormalige Ambachtsschool biedt voldoende ruimte, voldoet aan de voorwaarden en is per direct beschikbaar.’ Om de voormalige Ambachtsschool geschikt te maken als opvanglocatie zijn aanpassingen nodig in en rond het pand. Naar verwachting wordt het gebouw rond de zomer in gebruik genomen als tijdelijke opvanglocatie.

qqq
op woensdag 15 februari start de verkoop van het pand inclusief enkele aangrenzende percelen. Op basis van de vastgestelde gebiedsvisie wordt gezocht naar een partij voor de herontwikkeling van deze locatie. Het uitwerken van de plannen met de nog te selecteren nieuwe eigenaar zal enige tijd in beslag nemen.

In de tussentijd worden op de locatie tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De verkoopprocedure van het pand gaat ondertussen van start. De levering van het pand aan de nieuwe eigenaar wordt uitgesteld tot ten minste 31 december 2024. Indien opvang langer nodig is, kan de levering uitgesteld worden tot uiterlijk 31 december 2025. Daarna wordt het pand overgedragen aan de moeiwe eohgenaar/

nieuwe eigenaar.

zz

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda