Aanpak eikenprocessierups in de gemeente Emmen

EMMEN - Al een aantal jaren zorgt de eikenprocessierups van mei tot en met juli voor veel overlast. Of er veel of weinig overlast komt, is deels afhankelijk van hoe effectief de maatregelen zijn, maar ook van de weersomstandigheden, zoals een koude of warme winter, droge of natte zomer. De gemeente Emmen zuigt nesten op en sinds een paar jaar bespuit ze ook preventief eikenbomen om de plaag te beheersen. Het aantrekken van de natuurlijk vijanden van de eikenprocessierups is de beste oplossing om de eikenprocessierups te bestrijden. Hierin zoekt de gemeente dit jaar de samenwerking met de Erkende OverlegPartners (EOP’s).


Preventief bespuiten van eikenbomenAfhankelijk van de ontwikkeling van de rups, begint de gemeente eind april / begin mei met preventief spuiten van bijna 11.000 bomen (in 2022 waren dat 9.424 bomen). Dit gebeurt op plekken met een hoog risico. Wethouder René van der Weide licht dat toe: "We moeten lerenleven met de eikenprocessierups, omdat we niet alle eikenprocessierupsen kunnen bestrijden. Wijproberen de overlast zo laag mogelijk te houden door te spuiten in drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets- en wandelroutes, maar ook plekken waar weinig natuurlijke vijanden zijn bij de woningen. Dit jaar spuiten we ook delen van Klazienaveen en Angelslo, omdat we van die inwoners veel meldingen hebben ontvangen.". In totaal wordt 20% vanalle eikenbomen in de gemeente bespoten. Jaarlijks besteedt de gemeente hier 200.000 euro aan.

Natte Natuurbescherming
Uiteraard spuit de gemeente niet op plekken die zijn aangewezen als beschermde leefomgeving,
omdat er vlinders of roeken zijn (Wet Natuurbescherming). Daar worden de rupsen weg gezogen, als die overlast geven, zoals bij het fietspad vanaf Nieuw-Dordrecht tot aan Barger-Compascuum, langs het Oranjekanaal. Welke plekken precies bespoten worden, kunnen inwoners zien op een kaart die op de website van de Gemeente Emmen staat: www.emmen.nl/rups.

Nesten ruimen
Door vooraf preventief te spuiten, zijn er op die locaties weinig nesten en kunnen we op andere belangrijke plekken nesten opruimen. De gemeente houdt de rupsen nauwlettend in de gaten om te weten wanneer de rups zijn brandharen krijgt. Deze haren zorgen namelijk voor de overlast. De rupsen moeten een nest hebben gemaakt, voordat de rupsen opgezogen kunnen worden. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten op met twee onderhoudsploegen vanaf juni tot half augustus.

Meer biodiversiteit
De oplossing voor de lange termijn is het aantrekken van vogels en insecten die de rups opeten. De gemeente zoekt hierin contact met de EOP's. "Samen met de EOP's kijken we hoe we via ander beheer en onderhoud meer biodiversiteit kunnen krijgen. Daarbij is draagvlak een belangrijke factor", legt René van der Weide uit. "De leefomgeving in de gemeente gaat er dan natuurlijker uitzien, dus ook minder strak. Zo willen we onder meer bepaalde plekken waar nu gras is, inzaaien met verschillende kruiden. Ook op een insectvriendelijke manier maaien zorgt voor een ander beeld. Dat kan wennen zijn voor sommige inwoners." Inwoners kunnen zelf ook helpen door huntuinen mooi te maken met de juiste bloemen en struiken die deze vogels en insecten aantrekken.

Melding maken van nest
Inwoners die een nest zien in de openbare ruimte, kunnen een melding doen via de website van de gemeente Emmen (www.emmen.nl/rups). Voor het verwijderen van nesten op eigen terrein kunnen inwoners zelf een bedrijf inschakelen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda