Zes jonge Emmense helden krijgen Jeugdlintje
De gemeente Emmen reikt ieder jaar de jeugdlintjes uit rond de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Deze dag is ieder jaar op 20 november. Een belangrijke dag, want alle kinderen hebben rechten. Ongeacht hoe oud ze zijn, waar ze vandaan komen of hoe ze eruitzien.
Een écht feestje met spelers van FC Emmen Om er een echt feestje van te maken voor de jongeren mogen zij met de hele klas naar het stadion komen. Daar zijn ook twee FC Emmen-spelers die een rol hebben bij de uitreiking. Net als bij een echte voetbalpersconferentie mogen de kinderen allerlei vragen stellen aan deze spelers, een handtekening vragen en met ze op de foto. En rapper Henk Zeven komt langs om een zelfgemaakte rap voor te dragen over de winnaars.
Dit jaar ontvangen Rick Vos (10), Myke Nijhuis (12), Eliza Boontje (10), Pim Lubbers (10), Dyon Moes (18) en Emilo Weerman (9) een jeugdlintje. De verdiensten van deze jonge helden staan in het vlgende juryrapport:
Emilo Weerman (9 jaar) uit Emmerhout
Emilo ruimt al sinds jonge leeftijd op eigen initiatief zwerfvuil op in zijn wijk Emmerhout. Voordat hij gaat spelen, ruimt hij eerst afval op. Dat doet hij inmiddels anderhalf jaar. Via een contact vanuit de wijkwinkel in Emmerhout, heeft hij van de gemeente een eigen knijper gekregen waarmee hij nu zwerfafval opruimt. Hij vindt dit leuk en blijft er nog lang mee doorgaan.
De jury: “Door jouw maatschappelijke betrokkenheid ben jij een echte held. Het is fantastisch dat jij je zo verantwoordelijk voelt om de wijk schoon te houden en echt actie onderneemt om op te ruimen. Velen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Daarom vinden wij dat jij een jeugdlintje verdient.” [Extra: Emilo kreeg als extraatje een gouden grijper van de zwerfvuilcoördinator van de gemeente]
Pim Lubbers (10 jaar) uit Klazienaveen
Afgelopen september gebeurde er een ernstig ongeluk waarbij Pim met z’n moeder en twee zusjes als eerste ter plaatse waren. Zij waren met de auto. Een mevrouw lag levenloos op de grond. De moeder van Pim startte met reanimeren en kon dit doen doordat Pim zich -ondanks de enorme schrik- ontfermde zich over zijn zusjes van 4 jaar in de (bloedhete) auto. Hij bleef kalm en zorgde dat zijn zusjes in de auto bleven, zodat zijn moeder eerste hulp kon verlenen. Helaas is de mevrouw overleden.
De Jury: “Wát ben jij een held! Jij hield je zusjes rustig toen het nodig was door jouw kalme houding. Zo kon jouw moeder eerste hulp verlenen bij een ongeluk. Wij vinden dit een echte heldendaad en dat verdient een lintje.”
Rick Vos (10 jaar) uit Zwartemeer
Rick helpt al jarenlang in het logeerhuis voor kinderen met gedragsproblematiek dat zijn moeder aan huis heeft. Hij helpt zonder dat het gevraagd wordt en heeft een bijzondere klik met de kinderen. Rick troost ze als ze verdrietig zijn, oefent motoriek met ze, gaat met ze eten en speelt met ze. Hij probeert kinderen altijd overal bij te betrekken en slaagt erin dat ze hun drempels overwinnen. Rick vindt het heel belangrijk dat alle kinderen, ongeacht cultuur of beperking, aandacht krijgen en laat zien dat er met liefde en geborgenheid veel te bereiken is.
De jury: “Jij ziet iedereen als een gelijke. Ongeacht beperking, gedrag of uiterlijk. Je zet je in om andere kinderen te helpen en zich te laten ontwikkelen. Daar kunnen veel mensen van leren! Daarom verdien jij een jeugdlintje.”
Eliza Boontje (10 jaar) uit Emmermeer
Eliza is een klasgenootje en de beste vriendin van Jasmijn Nijhuis uit Emmen. Jasmijn kreeg in januari 2022 de ernstige diagnose botkanker. Er volgde een heftig traject met chemokuren en een operatie. Na alle ingrepen was Jasmijn aangewezen op een rolstoel en moet ze opnieuw leren lopen. De hele klas van Jasmijn was ontzettend behulpzaam voor Jasmijn, toen ze niet alles zelf kon. Daarvoor verdient de hele klas een groot compliment. Elize is hierin toch speciaal: Elize en Jasmijn speelden voor de ziekte van Jasmijn altijd met elkaar. Dat wilde Elize per se doorzetten, ook toen Jasmijn zelf minder kon. Elize paste het spelen steeds zo aan dat Jasmijn toch mee kon doen. Elize is een meisje van weinig woorden maar voor Jasmijn is ze de beste vriendin die zij zich kan wensen.
De jury: “Hoe jij klaar stond voor jouw vriendinnetje Jasmijn verdient veel bewondering. Jij hebt ontzettend veel voor haar betekend en zelfvertrouwen gegeven in een periode waarin dat best lastig was. Door bijvoorbeeld met haar te blijven spelen zoals jullie altijd al deden. Ook al moest dat dan in aangepaste vorm. Wij wensen iedereen zo’n vriendin als jou. Daarom verdien jij absoluut een jeugdlintje.”
Myke Nijhuis (12 jaar) uit Emmermeer
Myke is het zusje van Jasmijn Nijhuis. Voor Myke was het natuurlijk een ontzettend ingrijpende gebeurtenis dat Jasmijn ernstig ziek werd. Maar Myke stond letterlijk iedere dag voor haar zusje klaar. Zoveel ze kon, ging ze mee naar het ziekenhuis in Utrecht waar ze steeds aan de zijde van Jasmijn stond. Met bijvoorbeeld spuugzakjes die ze zelf ook opruimde, maar ze ging bijvoorbeeld ook mee naar de fysiotherapie omdat ze oefeningen meedeed omdat ze zich zo goed mogelijk wilde inleveren waar Jasmijn mee te dealen had. Ze organiseerde van alles in het ziekenhuis om Jasmijn af te leiden in haar verdrietige momenten. Myke deed veel meer dan je van een zusje mag verwachten terwijl het voor haarzelf ook zwaar en verdrietig was.
De jury: “Jezelf opofferen, wegcijferen en helpen bij dagelijkse dingen in huis is één ding. Maar juist wat jij extra hebt gedaan om jouw zusje zich beter te laten voelen in de zware periode van ziekte, is waar wij bewondering voor hebben. Door met haar mee te doen heb je geprobeerd te voelen wat zij voelt en door allerlei initiatieven heb je er alles aan gedaan om haar leven een stukje makkelijker te maken. Jij bent een bijzonder voorbeeld en daarom verdien je een jeugdlintje!”
Dyon Moes (17) uit Bargeres
Dyon helpt iedere week bij een sportles aangepast sporten voor mensen met een verstandelijk handicap. Hij doet dit al jaren en geheel vrijwillig. Hij doet dit met veel plezier en verantwoordelijkheid. Het gaat om een doelgroep die een goede benadering vraagt en daar slaagt Dyon heel goed in. Zonder zijn hulp zou het sportuurtje niet zo’n succes zijn. Ook zorgt Dyon ervoor dat één van de sporters iedere week vanuit zijn woonvoorziening naar de sportles komt door met haar mee te fietsen.
De jury: “Jij bent een écht voorbeeld voor de maatschappij. Door al jarenlang vrijwillig, met veel plezier en veel verantwoordelijkheidsgevoel te helpen bij het aangepast sporten voor mensen met een beperking. Dat verdient een jeugdlintje!”
Alle gedereerden samen op één foto met Emmens burgermeester Eric van Oosterhout en de FC Emmen spelers Jeff Hardeveld en Ben Scholte die vvoorafgaande aan het officiele gedeelte een spervuur van vragen op zich af zagen komen door de vele kinderen die aanwezig waren.