Jeugdwerkloosheid in Zuidoost-Drenthe neemt af

EMMEN - In de eerste vier maanden van 2014 is het aantal werkloze jongeren in de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn gedaald met maar liefst 22%. In deze regio zijn nog zo’n 900 jongeren op zoek naar werk. De twee gemeenten en het UWV zetten zich samen met de VPB en werkgevers actief in om ook deze jongeren aan de slag te krijgen. Lopende acties vanuit het Actieplan Jeugdwerkloosheid worden geïntensiveerd.

Landelijk gezien is het aantal jongeren met een WW-uitkering in de eerste vier maanden van 2014 met 7.000 gedaald tot 31.000. Dit blijkt uit de deze week gepubliceerde Basiscijfers Jeugd van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en het UWV. De regio Zuidoost-Drenthe scoort goed ten opzichte van andere delen van het land. De afname wordt deels veroorzaakt doordat meer jongeren een baan vinden. Daarnaast besluiten jongeren vaker om toch een vervolgopleiding te gaan doen in plaats van te gaan werken.

Zet in op Talent
Met verschillende projecten vanuit het Actieplan Jeugdwerkloosheid, ‘Zet in op Talent’, worden jongeren geholpen om een baan te vinden of terug naar school te gaan. Daarbij wordt ingezet op drie pijlers: scholing, werk en leren en werken.

Enkele acties en projecten vanuit het Actieplan:
Het vinden van leer-werkbaan blijkt voor jongeren lastig. Met Talentencheques kunnen werkgevers naast fiscale voordelen ook een extra bedrag krijgen voor de leerwerkbanen die zij aanbieden. Ook worden er verschillende evenementen georganiseerd. Zo was er in mei een banenbeurs in de StudyStore en in juni een Last Minute Event voor jongeren die nog geen schoolkeuze hadden gemaakt. Er zijn afspraken gemaakt met Defensie om extra jongeren aan te nemen in een leer-werkbaan. Ook heeft de VPB een pro-actieve rol op zich genomen bij het ophalen van vacatures bij haar leden.

Focus op techniek
Na de zomer start een nieuw techniekproject vanuit het Actieplan: werken en leren voor procesoperator. Dit gebeurt in samenwerking met de VPB. Ook komt er een voorlichtingscarrousel techniek, waarmee jongeren de verschillende facetten van werken in de techniek kunnen ervaren. Dit gebeurt onder andere door bedrijfsbezoeken. Zo kunnen jongeren ervaren welke mogelijkheden er zijn voor een toekomst in de techniek.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda