Herdenking Amerikaanse luchtmacht soldaten op begraafplaats Nieuw Dordrecht

NIEUW DORDRECHT – Voorafgaande aan de jaarlijkse herdenking van de omgekomen RAF-piloten werden op de begraafplaats enkele herdenkingspanelen onthult van vijf Amerikaanse soldaten die in de regio zijn neergestort. Tot oktober 1945 hebben deze gesneuvelde Amerikanen op het kerkhof in Nieuw Dordrecht begraven gelegen tussen de Engelse RAF-piloten.

Walter Ziegele is neergestort in Noordbarge en herbegraven op mangraten. De andere vier soldaten maakten deel uit van de B17-Blitsing Betsy die in Zwartemeer is neergestort en vier van de 10 bemanningsleden daarbij de dood vonden. Raymond Hess werd ook in Margraten herbegraven, terwijl de andere drie, Robert Sweeny, Harold Brassfield en Donald Tayler werden overgevlogen naar Maryland , Kentucky en Michigan waar zij hun laatste rustplaats vonden.

Elk jaar werden tijdens de herdenking op het kerkhof, waarbij ook nu weer Engelse veteranen aanwezig zijn en kransen en bloemen worden gelegd, in de toespraak het bestuur van de Stichting RAF-Monument wel altijd de omgekomen Amerikanen genoemd. Mede dankzij de medewerking van natuursteenhandel Tromp & Roggen in Klazienaveen is er nu ook iets zichtbaar aanwezig na de onthulling van een gedenkplaat met daarop de naam van de omgekomen soldaat. Voorzitter Leonie Ruinemans had de eer om na een korte toespraak samen met de andere bestuursleden de gedenkplaten te onthullen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda