Diamanten echtpaar in Barger Oosterveld.

BARGER OOSTERVELD - Afgelopen zondag was het bij de familie Peter aan de Splitting in Barger Oosterveld groot feest. Precies 60 jaar geleden deden Jan Geert Peter en Lenie Grol elkaar de huwelijksbelofte. Locoburgemeester Bouke Arends was daarom woensdagmiddag te gast bij de het diamanten echtpaar om ook namens de gemeente Emmen de felicitaties over te brengen.


Het echtpaar was al verrast met een felicitatiebrief van Koning Willem Alexander en een kaart van Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe. Op de tafel schitterde een prachtig boeket met 60 rode rozen van de kinderen.
Jan Peter nam even de rol van locoburgemeester Arends over.

Het paar kreeg daarna vier kinderen, drie dochters en één zoon. Die op hun beurt kregen samen tien kleinkinderen en er zijn nu vier achterkleinkinderen. Jan Peter werd op 3 maart 1930 in Barger Compascuum geboren in een veenarbeiders familie terwijl Lenie Grol het levenslicht zag op de plek waar zij nu nog woont naast de St. Gerardusschool. De twee werden verliefd tijdens dansavonden in de Flinthoek. Ook Jan verdiende zijn eerste centjes in het veen. Na het huwelijk werkte Jan Peter onder anderen bij de ENKA in Emmer Compascuum. Een geweldige periode vond hij dat. ,,Het bedrijf was toen nog betroken bij de medewerkers, want dankzij hun medewerking konden wij een huis bouwen aan de Trekweg in Barger Oosterveld. Lenie ging in haar jeugdjaren naar Groningen voor een opleiding tot verpleegster, maar stopte daarmee om gewoon thuis te gaan werken als huismoeder.

Aan de Trekweg werd als extra inkomen een klein hokje aan de straat gebouwd om patat en snoep te verkopen. Na een periode van 3, 4 jaar werd verhuisd naar de Splitting waarin het echtpaar uiteindelijk de eerste cafetaria in het dorp runde. Jan Peter: ,,Wij wilden aanvankelijk geen bier verkopen, maar ontkwamen daar toch niet aan”. Zo ontstond uiteindelijk ook de tot de in verre omgeving bekende discotheek Peter Bar, het huidige feestzalen Melody, tot bloei kwam. In 1980 werd de zaak van de hand gedaan wegens lichte gezondheidsproblemen en betrok het echtpaar aan de overkant het ouderlijke huis van Lenie.

Zowel Lenie als Jan Peter zijn op enkel kleine ongemakken na goed gezond en volledig zelfstandig. Ook hebben ze allebei nog hobby’s. Jan mag graag vissen, fietsen, lopen en schaken. ,,Dat moet vooral tegen de computer want er zijn niet veel schaakliefhebbers meer”. Lenie houdt van bloemen en dat betekent dat die eigenlijk altijd wel in de tuin te vinden is tussen de bloemen en het grasmaaien.

Nog even poseren bij delevensgrote trouwfoto die door de kinderen in de tuin werd gezet.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda