Jubilarissen bij Sommer Schilderwerken

Ter afsluiting van het jaar 2018 hield Sommer Schilderwerken ook weer haar jaarlijkse kerstborrel op het bedrijf. Ook deze keer werden weer enkele jubilarissen in de schijnwerpers gezet voor hun jarenlange inzet voor het schildersbedrijf. Rob van Lienden(40 jaar), Harrie Oost (25 jaar) en Gerard Kocks(10 jaar). Hier onder enkele teksten die hen werden toegesproken op de Kerstborrel:


Rob van Lienden

Eerste werkdag: donderdag 1 juni 1978

Weersbericht van 1-6-1978
Zwakke wind uit het zuid-zuid-oosten. De hardste windstoot had een snelheid van 7,7 m/s. De gemiddelde temperatuur was 21,4 °C en een gevoelstemperatuur van 22,6 °C. De minimum temperatuur was 13,4 °C en de maximum temperatuur 28,4 °C.
De zon scheen 11,6 uur.
Er viel geen neerslag.
Het was een licht bewolkte dag.

Top 40 muziek:
1 Rivers of Babylon – Boney M
2 Ca plane pour moi – Plastic Bertrand
3 Lady McCorey – BZN

Wat gebeurde er in de wereld in juni 1978:
• In de Libanese burgeroorlog worden Tony Franjieh en zijn vrouw en kind en 30 medestanders bij een bomaanslag gedood. Hij was de zoon van oud-president Suleiman Franjieh. De aanslag was het werk van de Forces Libanaises, en de burgeroorlog heeft zich hiermee uitgebreid tot binnen de christelijke gemeenschap.
• De eerste aflevering van de strip Garfield komt uit.
• De Amerikaanse astronoom James Christy ontdekt Pluto's maan en noemt haar Charon.
• Voor het eerst wordt in De Kuip een popconcert gehouden. Ruim 50.000 fans zijn getuige van het optreden van Bob Dylan, die zijn eerste Europese tournee maakt.
• In de finale van het WK voetbal verliest het Nederlands elftal met 3-1 van gastland Argentinië. Bij een stand van 1-1 in de laatste minuut van de reguliere speeltijd treft Rob Rensenbrink de paal.

Persoonlijk:
- Rob kan álles; heel allround. Glaszetten, houtrotherstellen, schilderen; niks was hem te gek. En een ijzeren geheugen viel me vaak op. Kon hem altijd iets vragen over dingen die lang geleden waren gedaan.
- Weet zijn woordje te zeggen. Maar grote mond, maar klein hartje! Was/Is ook altijd luidruchtig aanwezig.
- Een dag met Rob aan het werk, had je het gevoel dat je een week van huis was.
- Loyaal aan Sommer. Gedeeltelijk arbeidsongeschikt vanaf 2012. Toch altijd bij Sommer blijven werken. Sommer bood hem de mogelijkheid en hij pakte die wel terwijl het de laatste jaren niet meer noodzakelijk was.
- Altijd bootje varen, bleek je lust en je leven. Maar nu is het toch echt een caravan geworden.
- Rob had het altijd over ‘de vrouwtjes’, is heel sterk, staat bekend als behulpzaam en altijd voor je klaar. Als hij het er overigens niet mee eens was, was hij niet te beroerd om te zeggen wat hij er van vond.. gevraagd én ongevraagd!
- Werd vroeger ‘Sjonnie’ genoemd, naar die sjonnie uit Flodder. En dat kwam door zijn haardracht en bakkebaarden.
- Rob is een echte familieman. Heeft het altijd over Trees. En over zijn kinderen en vooral kleinkinderen. Zijn zorgen over zijn zoon! Over de kleinkinderen en hoe mooi dat is.
- Ik heb begrepen dat als je bevriend zou willen worden met rob, je hem dan moet trakteren op een broodje döner bij Efes met extra knoflooksaus. Die extra knoflooksaus is dan voor Trees… anders komt hij het huis niet meer in…

Harry Oost
Eerste werkdag: maandag 5 april 1993

Weersbericht van 5-4-1993
Matige wind uit het zuiden. De hardste windstoot had een snelheid van 17 m/s. Een frisse dag met gemiddelde temperatuur van 6,2 °C en een gevoelstemperatuur van 2,5 °C. De minimum temperatuur was 0,5 °C en de maximum temperatuur 10,3 °C.
De zon liet zich amper zien, slechts 1,4 uur.
Er viel 7,2 mm neerslag verspreid over 5,2 uur.
Het was een zwaar bewolkte dag.
Top 40 muziek:
1 Mr Blue – Rene Klijn
2 No Limit – 2 Unlimited
3 Open Sesam – Leila K

Wat gebeurde er in de wereld in april 1993:
• in Banja Luka, Noord-Bosnië, worden in de vroege morgen alle moskeeën opgeblazen, waaronder de beroemde Ferhadija-moskee.
• Het Vlaamse dagblad Het Volk brengt de grootste krant ooit uit met afmetingen van 142 bij 99,5 cm.
• Kim Campbell wordt de eerste vrouwelijke premier van Canada na 18 mannelijke voorgangers.
• De Amerikaanse president Bill Clinton beveelt een raketaanval op het Iraakse hoofdkwartier van de inlichtingendienst in het district Al-Mansoer in Bagdad, als vergelding voor de moordpoging op voormalig Amerikaans president George H.W. Bush tijdens diens bezoek aan Koeweit in april.
• De laatste Kuifje, nummer 26 van de 48e jaargang, verschijnt.

Persoonlijk:
- Vorige werkgever: Sanders.
- Veel voor Woonservice gewerkt: 4x O
– Harry Oost, Jo Oost, Rene Oost, Jos Olijve.
- In de keet bij de werken van Woonservice werd regelmatig een broodje geroostert bij de straalkachel.
- Stroom was overigens altijd wel ‘een probleem’ bij de keet van Harry
- Of dat de keet nog even werd aangereden door een oude man in Beilen.
- Harry was de schilder die jaren achter elkaar in spijkerbroek aan het werk was, met spijkerschort voor. In de ene kant het schuurpapiertje en in de andere kant steevast zijn baaltje tabak
- Hij was overigens altijd zijn sjekkies kwijt, en was het weer de vraag waar die was gebleven. In die schildersbroeken
– die hij uiteindelijk dus aan deed – veel te veel zakken
- Ik kende harry ook van de leesbrilletjes. Te ijdel op een bril aan te laten meten, of het was gewoon niet nodig (vind Harry) en dus redde hij zich met twintig leesbrilletjes. Steevast één op zijn hoofd dragend.
- Altijd pakje kaarten in de keet; kaartje trekken wie de deuren mocht aflakken met kaartje hoog-laag met zijn broer Jo
- Harry zijn grote passie was het houden en kweken van vissen. Altijd als er ergens een stukje glas over was, kon Harry dat wel gebruiken om er weer een aquarium van te maken.
- Toppunt was wel die keer dat Harry de hele dag had gewerkt op twee verschillende werkschoenen. Einde van de dag viel het pas op….en op de vraag hoe dat kwam…. Was het antwoord; het was toch nog wel erg duuster toen ik vanochtend weg ging

Gerard Rocks:
Eerste werkdag: maandag 20 april 2009

Weersbericht van 20-4-2009
Zwakke wind uit het noord-noord-oosten. De hardste windstoot had een snelheid van 9 m/s. De gemiddelde temperatuur was 13,1 °C en een gevoelstemperatuur van 12,2 °C. De minimum temperatuur was 3,9 °C en de maximum temperatuur 20,3 °C.
De zon scheen 12,1 uur.
Er viel geen neerslag.
Het was een onbewolkte dag.
Top 40 muziek:
1 Poker face – lady Gaga
2 Sweet goodbyes – Krezip
3 My life would suck without you – Kelly Clarkson
Wat gebeurde er in de wereld in april 2009:
• Albanië en Kroatië treden toe tot de NAVO.
• In Londen komen de regeringsleiders van de G20-landen bijeen voor de tweede G20-top.
• In de streek rond het stadje l'Aquila in Italië vindt omstreeks 03.32 een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter plaats. Er vallen ongeveer 300 doden en duizenden mensen raken dakloos.
• Voetbalclub AZ wordt voor de tweede keer in de clubhistorie kampioen van de Nederlandse Eredivisie.
• De Wereldgezondheidsorganisatie uit bezorgdheid over het "pandemische potentieel" van de Mexicaanse griep.
• De Koninginnedagviering in Apeldoorn en grote delen van Nederland wordt afgebroken na een mislukte aanslag op de koningin en haar familie.


Persoonlijk:
Vorige werkgever: SW.
Leerling begeleider: heeft Marco opgeleid.

- Gerard was nooit sjachrijnig. Nooit. En hij was een man vol humor.
- Was het een keer een wat minder mooie klus, dan maakte hij het wel weer leuk of verzon wel weer wat
- Gerard was ook wel fanatiek en wilde wel graag gelijk behandeld worden. Henk wist dat en dacht daar een geintje mee uit te halen. Was een keer naar kantoor gegaan, had een telefoon gerergeld. En dat was in de tijd dat de mobiele telefoon net in kwam, en nog een groot luxe was. Henk zag Gerard voorbij komen rijden ging met iets aan het oor zitten bellen (zogenaamd). Waarop Gerard hem later aansprak met de vraag hoe het kwam dat hij aan het bellen was. (en vooral waarmee. Henk had dat op kantoor geregeld. Dus Gerard óók naar kantoor om dat te regelen.
- Steevast kwam als eerste het koffiezetapparaat uit de bus, als er weer ergens een klus opgestart kon worden. In de schaftkeet of in een lege woning…zelfs een keer in een lege kruiwagen die vervolgens speciaal werd ingericht om koffie te kunnen zetten.
- Helaas is het afgelopen jaar het noodlot toegeslagen, uitgerekend in dit laatste werkjaar van Gerard is het koffiezetapparaat gesneuveld. Hij had het in de vensterbank gezet voor een open raam.. en bij een beste windvlaag is het apparaat naar buiten gevallen. Kapot!
- Gelukkig waren de jaren bij Sommer wat ‘rustiger’ want bij de vorige werkgever zat hij namelijk bij een motorclubje.
Gerard wist de mannen om zich heen te verzamelen die allemaal gek waren op motor rijden. Steevast om kwart voor vier werden de overals uit gedaan en motorpakken aangedaan, en gingen de mannen gezamenlijk – onder aanvoering van de ‘leider’ Gerard weer de straat uit. In het begin netjes aan de snelheid houdende, maar het moest natuurlijk iedere keer gekker en sneller.
- Hij had het met Marco als leerling ook een stukje gemakkelijker dan met andere leerlingen. Ene Jasja was wel een bijzonder portret. Kwam opeens met een waterpistool in de keet, en had bedacht dat hij dat wel mee naar huis kon nemen, want het lag daar toch maar in de tuin. Moest Gerard toch even vaderlijk optreden en hem aan het verstand zien te brengen dat dat niet helemaal de bedoeling was. Dan was Marco toch een iets meer opgevoegde jongen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda