Liefde op het eerste gezicht voor Tinie Olijve en Klaas Kraster

EMMEN COMPASCUUM - Vandaag, donderdag 20 augustus is het precies 60 jaar geleden dat Tinie Olijve(81) en Klaas Kraster(84) elkaar het ja-woord gaven. Dat gebeurde op een zaterdagmorgen in het gemeentehuis van Emmen samen met nog vier echtparen. Met deze huwelijksvoltrekking door Zegering Hadders kwam er een einde aan een verkeringstijd van zes jaar voor Tinie en Klaas die elkaar voor het eerst zagen bij een tante van Tinie waar zij altijd samen was met enkele nichtjes.


Toevallig kwam ook Klaas daar over de vloer als eentje van een vriendengroep. Toevallig zaten de twee tegenover elkaar aan de keukentafel en bij de eerste blik wist Tinie het: ,,Dat is hem…..”. Laat nu Klaas aan de andere kant van de tafel ook plotseling van streek raken en dacht: ,,Die is voor mij…..”. De twee kregen verkering en gingen samen naar de film, dansen en toneel. Toen de twee zes jaar verkering hadden kregen zij plotseling een bericht van: ,,Jullie moeten trouwen”. Dat kan niet… was hun reactie, maar de werkelijke reden werd al snel duidelijk. Er was een woning voor de twee beschikbaar, maar dan moest er wel getrouwd worden. Na hun trouwen duurde het zes jaar voordat zoon Jan werd geboren. Op zijn beurt trouwde die met Gea en zorgden voor twee kleinkinderen.

Klaas Kraster werd geboren in Valthermond in een gezin met nog een broer die overigens al op 50-jarige leeftijd is overleden. Na de lagere school ging hij werken bij de AGO, een houtbewerkingsbedrijf in Ter Apel, maar werd later vrachtwagenchauffeur bij Sterenborg in Emmer Compascuum. Al snel kreeg hij een stoel op het kantoor als planner. Uiteindelijk kwam Klaas in dienst bij NEVEMA en werd thuis planner voor alle aangesloten turfstrooisel fabrieken o.a. Griendsveen, Veldkamp, Mij Klazieneveen en de Purit. Klaas reisde daarvoor o.a. veel naar Ierland en Estland.

Tinie Olijve zag het levenslicht voor het eerst in het ziekenhuis in Groningen, maar arriveerde twee dagen later in het ouderlijk huis in Emmer Compascuum. In het veenarbeiders gezin werd later ook nog een broer geboren. Na de lagere school ging Tinie naar de huishoudschool maar dat was maar van korte duur, want het boerenland lonkte en Tinie was vooral op het aardappelveld te vinden.

Toen het echtpaar twaalf en een halfjaar getrouwd waren kochten zij de woning aan Kanaal A waar zij nu nog wonen. Daar vermaken de twee, die nog in goede conditie zijn, zich prima. Jarenlang gingen ze kamperen, maar nu gaat er veel tijd aan fietsen, autorijden, tuinieren en vogelhuisjes maken. Daarnaast speelt Klaas ook regelmatig op zijn accordeon in de woonboot van Nelis en Leentje op een steenworp van hun huis. In verband met het Coronavirus staat er geen groot feest op het programma, maar dat hoeft volgen de twee ook niet zo nodig.


Burgemeester Eric van Oosterhout kwam nog wel even langs met een aantal cadeaus om het paar namens het gemeentebestuur te feliciteren met deze mijlpaal in hun leven.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda