Hendrik Kuhl en Marie Peters nog steek gek met elkaar

KLAZIENAVEEN - Vandaag, woensdag 26 augustus bereikten Hendrik Kuhl en Marie Peters een bijzondere mijlpaal, want 70 jaar geleden gaven zij elkaar na een vrij korte verkeringstijd het ja-woord. Toen het oog van Hendrik tijdens een dansavond op Marie viel begon zijn maag te draaien, maar Marie had al verkering. Bij een volgende ontmoeting op de sikkenmarkt bij de Dordsebrug bleek de verkering van Marie uit te zijn.


Hendrik hapte toe en toen hij haar naar huis mocht brengen was het een begin van een lange relatie die tot op de dag van vandaag nog zeer heftig is. Hendrik werd op 11 oktober 1927 in Barger Compascuum geboren als tweede kind in een gezin van 10 kinderen. Marie zag het eerste levenslicht achterin het Bargerveen in Zwartemeer als oudste in een gezin van 9 kinderen. Na hun lagere school moest er gewerkt worden in het veen en dat deed Marie tot haar trouwen.

Hendrik die toen ook in het veen de eerste centjes verdiende verkaste op 17-jarige leeftijd naar de Prins Hendrik mijnen in Brunssum en werkte daar 1 ½ jaar op ruim 600 meter diepte om kolen de delven. Door in de mijnen te gaan werken werd hij als dienstplichtig soldaat vrijgesteld van uitzending naar Indië. Nadat Hendrik en Marie trouwden gingen ze in Barger Compascuum bij de ouders van Hendrik inwonen. Later verhuisden ze naar de Stekker en het Spaan om zich daarna definitief te vestigen aan de Pastoor Vroomstraat, waar ze 55 jaar hebben gewoond. Het paar kreeg 7 kinderen die zorgden voor 15 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen.

Na terugkeer uit Brunssum vond Hendrik werk bij de AKU in Emmer Compascuum en werd na korte tijd benoemd tot voorman. Later werd hij productiemeester op de vestiging van de AKU in Emmen. Op 60-jarige leeftijd ging hij met vervroegd pensioen. Hendrik Kuhl was 58 jaar lid van het kerkkoor in Barger Compascuum en 28 jaar bestuurslid van de plaatselijke gymvereniging Olympia. Ook maakte hij nog deel uit van het Dubbel Mannenkwartet en was ook jarenlang bestuurslid van het Wit-Gele Kruis en woningstichting ECW. Samen met Marie verzorgde hij ook nog 12 jaar lang het kerkhof in Barger Compascuum. Nu wonen ze in Klazienaveen, Hendrik in de Melde en Marie die vergeetachtig is geworden in de Weegbree. Gelukkig treffen ze elkaar nu weer elke dag en zijn nog steeds een zeer hecht stel.


Burgemeester Eric van Oosterhout kwam ook even langs en had ook nog een paar presentjes meegenomen zoals een kopie van de officiële trouwakte.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda