PASEN

GRONINGEN - Ieder jaar vieren we met de nodige uitbundigheid ons Paasfeest. Het feest dat in de lente valt. Een omstandigheid die de vreugde van Pasen verdiept. Het jonge leven meldt zich overal om ons heen. We voelen steeds meer de warmte van de zon.

Aan alles merk je de levenskracht en de levensmoed. Pasen versterkt dat gevoel. Het is het verhaal van het leven dat altijd weer opnieuw voortkomt uit de dood. Zoals in de natuur het leven afsterft en op die manier het mogelijk maakt dat nieuw leven en nieuwe levensvormen ontstaan.

De weg die Jezus is gegaan is daarvan het gelovig symbool. Met Pasen ondergaat hij een transformatie. De gekruisigde is de opgestane. De dode is de Levende. Ieder jaar is dat weer het wonder, dat wij in geloof vieren. Ook al is het verhaal bekend, het kan je telkens weer raken en inspireren. Dat laatste is alleen het geval, als het een verhaal wordt dat in je eigen leven concreet wordt. Als er sprake is van 'transformatie'.

Dat de dingen er anders uit komen te zien. Dat er in een ogenschijnlijk troosteloze situatie, toch hoop wordt beleefd. In de oecumenische beweging proberen christenen tekenen van hoop op te richten. Door samen te werken, elkaar te ontmoeten, elkaars tradities te verrijken en te verdiepen, en door onderlinge solidariteit met de slachtoffers in deze wereld.

Zo geven zij gestalte aan hun roeping om getuige van de Levende te zijn. Wereldwijd is er van alles gaande, dat ook ons bestaan in de eigen omgeving raakt. De komst van vluchtelingen en asielzoekers, waar veel mensen vanuit plaatselijke geloofsgemeenschappen bij betrokken zijn. De aandacht voor vervolgde christenen in Syrië en Irak, waarvan sommigen in ons eigen midden wonen. De blijvende aandacht om kwetsbare groepen in onze eigen samenleving.

De zorg om het behoud van de aarde. In deze nieuwsbrief vindt u voorbeelden van kerkelijke activiteiten die misschien voor u interessant en verrijkend kunnen zijn. Om met elkaar de hoop levend te houden, dat het anders kan in de wereld, als we ons laten leiden door de Geest van de Opgestane. Veel inspiratie gewenst, namens de Provinciale Raden van Kerken van Friesland en van Groningen - Drenthe, ds. Bert Altena.

De agenda:

presentatie Cd ‘Taizé yn it Frysk’ 20 maart Jorwert

* Concert Karel ter Linden & Karin Kuyper 20 maart Gasselte

* Jaarvergadering Friese Raad van Kerken 11 april Warns

* Liedboekdag 23 april Veendam

* Augustinus’ preken, lezing door Hans van Reissen 10 mei Joure

* Friese Provinciale Roze Viering 5 juni Heerenveen

* Provinciale Kerkendag Fryslân 2016, 2 oktober Harlingen

* Conferentie: Kerk, kind en armoede 7 oktober Leeuwarden

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda