150 jaar Parochie O.L.V. Maria Onbevlekt Ontvangen op Erica

ERICA - Op 16, 17 en 18 september 2016 vieren we op Erica de 150ste verjaardag van deze parochie. Een feestcommissie is maanden lang bezig geweest met het organiseren van plechtigheden en feestelijkheden. En het wordt een feest voor heel Erica (en omstreken), een feest voor jong en oud. Kortom drie dagen feest met voor

In 1866 kwam pastoor Boermans vanuit de Gelderse Achterhoek naar het Zuidoosten van Drenthe om te Nieuw Amsterdam een nieuwe parochie te stichten. Boermans kwam al ras tot de conclusie dat Nieuw Amsterdam niet centraal lag in zijn nieuwe parochie en ging daarom in Erica aan de slag. Op 28 oktober 1866 kon in de noodkerk al de eerste H. Mis worden gelezen. Met de bouw van de eerste stenen R.K. Kerk op Erica werd in 1867 begonnen. Het kerkgebouw en pastorie verrezen op de plek waar de kerk, inmiddels wel een andere, nog steeds staat.

Een plek, die niet alleen centraal in de nieuwe parochie lag, maar met zijn ± 25 meter boven NAP, daar op een uitloper van de Hondsrug, extra cachet gaf aan het toenmalige “centrum” van het zich snel ontwikkelende Erica. En zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan, maar ik denk dat we iedereen voorlopig even nieuwsgierig genoeg gemaakt hebben.

Nieuwsgierig genoeg om te komen naar bijvoorbeeld de opening van de fotoexpositie aanstaande vrijdag , 19.00 uur, over 150 jaar kerkelijk leven op Erica. En mocht dat nog niet voldoende zijn dan is er ook nog het boekje “1866-2016, 150 jaar Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen op Erica” dat u tijdens de feestelijkheden kunt verwerven.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda