Jacoba Wolters–Hars 100 jaar

EMMEN - Het was woensdagmorgen een komen en gaan in het appartement van Jacoba Wolters Hars in woon-, zorg- en welzijnscomplex Meerstede in Emmermeer. Coba, zoals haar roepnaam is, werd 100 jaar geleden geboren als dochter van de bekende bakker Hars in Klazienaveen Noord. In haar jonge leeftijd volgde zij een opleiding tot coupeuse/naaister.


Tot dat zij in het huwelijksbootje stapte met Auke Wolters uit Klazienaveen, heeft zij als zodanig gewerkt bij de familie Prummel, maar werd daarna gewoon huisvrouw.

Nadat zij en haar man Auke na het huwelijk eerst nog enige tijd inwonend waren in Klazienaveen Noord, verhuisde het paar naar een eigen onderkomen Emmer Compascuum waar Auke een baan als onderwijzer kreeg. Later verhuisde het echtpaar in 1953 naar de Warmeerweg in Emmen nadat haar man als adjunct directeur werd aangesteld op de Mavo Allee in Emmen. Daarna woonde het paar nog een periode aan de Nijkampenweg. Het echtpaar kreeg zes kinderen, een dochter en vijf jongens. Sinds 1987 is de 100-jarige weduwe en ontstond er natuurlijk een leegte na een huwelijk van 44 jaar. Na enige tijd verhuisde zij naar de Meerstede waar zij nu alweer een aantal jaren zelfstandig en met heel veel plezier woont.

Ondanks haar leeftijd is ze nog zeer levenslustig. Lezen doet zij nog zonder bril, maar het gehoor laat misschien iets te wensen over, maar zij vermaakt zich nog prima. Ze houdt van gezelligheid en vooral lezen van kranten en heeft ook nu nog steeds een abonnement op Libelle. Daarnaast is het een liefhebber van spelletjes en is vooral heel gedreven met scrabble. Het was dan wel niet in een groot koor, maar zingen deed en doet zij ook altijd graag. Altijd thuis met de kinderen en natuurlijk is ze ook heel blij met de dertien kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Daarom kijkt ze dan ook altijd weer uit naar de jaarlijkse familiedag wanneer zij de hele familie om haar heen heeft.

Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, kwam natuurlijk ook even langs bij de 100-jarige met enkele presentjes, waaronder de officiële geboorteakte en de felicitaties namens het gemeentebestuur. Hij maakte ook even gebruik van het moment om zich uitvoerig te laten inlichten over hoe de bakkersdochter uiteindelijk deze mijlpaal heeft bereikt en hopelijk nog lang zal verlengen. Vanmiddag is er een speciale receptie in de Meerstede en zaterdag geeft de 100-jarige voor meer dan 100 familieleden en kennissen een feestje bij het Engelse theehuis Twessies in de oude dierentuin.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda