Onder het zwarte doek, de glasplaatfoto’s van Jan Oosting, Emmen honderd jaar geleden

NIEUW-DORDRECHT - Met deze unieke expositie van glasplaten en foto’s krijgt de bezoeker van Museum Collectie Brands de gelegenheid terug te gaan in de tijd tot het Emmen van begin 1900.

Niet alleen vanwege de fraaie foto’s uit die tijd, maar ook door een kijkje op de manier waarop in die tijd foto’s gemaakt werden met behulp van grote, als negatief uitziende glasplaten van 13x18 cm. Jan Oosting, vader van Wim Oosting, de oprichter van het dierenpark in Emmen, was niet alleen een bekend notaris, maar ook een begenadigd fotograaf. In zijn vrije tijd trok hij met zijn grote houten camera op statief de natuur in om foto’s te maken van de omgeving van Emmen.

Daarbij ging het hem niet zo zeer om documentaire foto’s, maar om foto’s met een zekere artistieke inslag. De foto’s tonen keuterboerderijtjes, spelende kinderen, molens, koeien, herders met hun kudde en dorpsgezichten. Wanneer Jan Oosting eenmaal zijn onderwerp had vastgesteld, positioneerde hij zijn camera en verdween onder het zwarte doek. Op de glasplaat zag hij het te fotograferen onderwerp op zijn kop.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda