Levensgrote soldaat, een uniek kunstwerk

ERICA - Tijdens de Kunst in de Kas in Erica stond er bij Transpa, één van de deelnemende tuinbouwers aan de Beekweg, een levensgroot beeld van een soldaat als poortwachter. Een bijzonder exemplaar dat veel belangstelling kreeg. Een soldaat uit ijzer die klaar staat van “Kom maar op, ik lust jullie wel”. Dat is de uitleg van Egbert Koopman, van smederij Jemako in Nieuw Amsterdam die ruim een half jaar, ongeveer 600 uur, aan dit prachtig stukje laswerk heeft gewerkt.


Koopman: ,,Het idee om dit kunstwerk in elkaar te zetten heb ik opgedaan in Engeland. Daar stond een beeld van ruim zes meter hoog en door allerlei ijzeren voorwerpen als koppelingsplaten en sleutels in elkaar gelast was. Dat moet ik ook kunnen dacht ik en ben aan de slag gegaan. De vorm kreeg ik door alleen ijzeren strippen te buigen en in elkaar te lassen en te klinken. Het moeilijkste deel was toch het hoofd, maar door steeds op te lassen en te schuren heb ik een model in gekregen met een onderdeel van een aftakas van een tractor als neus.

Het geweer heb ik nagemaakt van een geweer van een kennis in Steenwijksmoer. Een mooie hobby waarmee ik verschillende evenementen in de regio graag dit beeld wil laten zien. Door de beweegbare armen kan ik er ook nog een andere thema aangeven en in plaats van een geweer een gitaar voor de borst hangen. Op de foto van Bennie Wolbers staat Egbert Koopman bij zijn kunstwerk en achter hem ook nog een zelfgemaakte Engelse schaapherdershut met daarvoor een antiek tractor.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda