PERSBERICHT "EXPOSITIE BIJBELS EN ICONEN"

NIEUW - DORDRECHT - Een maand geleden werd de nieuwe bijbel, met een aan deze eeuw aangepast taalgebruik, gepresenteerd. Het boek steeg al snel naar de eerste plaats als best verkochte boek. Waarom spreekt een bijbel zo tot de verbeelding? Vaak niet eens om de inhoud, maar meer om het prachtige schrift en de bijbehorende voorstellingen met soms schitterende kleuren. Museum en Erfgoedcentrum Collectie Brands te Nieuw-Dordrecht heeft uit de eigen collectie ongeveer 50 bijbels in diverse talen geselecteerd die worden tentoongesteld. Daaronder zijn bijzondere exemplaren.

De oudste bijbel dateert van 1572 en onderscheidt zich door Venetiaans drukwerk. De grootste bijbel meet 43x29 cm en de kleinste 3,5x3 cm.

Naast de uitgebreide collectie bijbels worden in dezelfde expositie ongeveer 35 hedendaagse iconen, naar voorbeeld van oude iconen met bijbelse voorstellingen, tentoongesteld. De iconen zijn geschilderd door de bekende iconenschilder Hans Bronkhorst. Ook zijn leerlingen exposeren enkele van hun iconen. Als het belangrijkste werk beschouwt Hans Bronkhorst de icoon getiteld: “de Pentrocrator”(Christusfiguur) op een paneel van 50x60 cm. De expositie wordt officieel geopend op zondag 2 november om 11.00 uur door de wethouder van cultuur de heer Bouke Durk Wilms. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum; dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, Zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. (normale entreeprijzen, museumkaarthouders en donateurs gratis entree)

Arrangementen
Voor groepen vanaf 10 personen bestaat de mogelijkheid een
arrangement te boeken tegen een gereduceerde prijs.
Het arrangement bestaat uit:

• Ontvangst met koffie/thee en een appelpunt in het museumcafé
• Korte inleiding over het museum en de expositie
• Rondleiding door museum, met als hoogtepunt de expositie, bezoek aan
de filmzaal met diverse videopresentaties waarin Jans Brands vertelt over de verschillende aspecten van zijn verzameling. Voor 13 november, 11 december, 15 januari en 12 februari kan een speciaal arrangement geboekt worden (maximaal 30 gasten per middag). Op deze dagen, tussen 14.00 – 16.00 uur, is de iconenschilder Hans Bronkhorst met één van zijn leerlingen aanwezig. Hans geeft uitleg over het schilderen van iconen en zal een rondleiding over de expositie verzorgen. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda