10-jarig jubileum Dweilorkest Dinges

EMMEN - Op 9 augustus 2008 in Murphy’s pub in Barger-Oosterveld vond de aftrap plaats, de eerste repetitie met een beperkt repertoire van vijf muzieknummers, gevolgd door het eerste buitenoptreden tijdens de Carnavalsoptocht 2009 in Barger-Oosterveld. Sindsdien ging het snel, en zijn met een breed repertoire van uiteenlopende nummers talloze optredens verzorgd op braderieën, feesten, winkelcentra, wijnfeesten, dweildagen en sportevenementen.


Op 31-12-2009 werd de vereniging ‘Dweilorkest Dinges’ opgericht en ingeschreven, zetel Gemeente Emmen, met als doel gezamenlijk musiceren in orkestverband (onder meer door repeteren en op te treden). Aantal hoogtepunten sinds de oprichting: 2009 Wijnfeesten in Bernkastel-Kues (Duitsland), 2010 Bierfeesten in Callela (Spanje), 2011 tv-special over ons dweilorkest ‘Schier’ van Marije de Zwaan TV-Drenthe, 2013 muzikale omlijsting Ronde van Drenthe, enkele jaren een optreden bij concours Hippique Zuidbroek, 2017 Sneeuwschuiversfestijn in de Efteling, 2017 Publieksprijs Leutklasse Dweildag Sneek en 2018 Marathonschaatsen Noordlaren. Momenteel bestaat de vereniging uit ca. 20 muzikanten (leden) en kunnen we regelmatig een beroep doen op onze gastspelers 10-15 muzikanten, waarmee we samen in staat zijn 20 tot 25 optredens per jaar te verzorgen, met name in Noord-Nederland.

Aanleiding ‘Emmer & Dweilfestival 2018 op 27 mei 2018’
Naar aanleiding van de deelname aan een aantal zeer gezellige en geslaagde dweildagen in 2016 en 2017 in o.a. Sneek, Ameland, Delfzijl, Gramsbergen, Ede en Voorthuizen, werd door onze saxofoniste Tieneke geopperd; Wat zou het fantastisch zijn om tijdens ons 10-jarig jubileum in Emmen een dweilfestival te organiseren! Eén malloot op een gokstok (Martin op trombone) die het voortouw pakte, aangevuld met nog twee enthousiaste trompettisten (Koos en Yda) en een unanieme toezegging van de leden in de jaarvergadering in 2017 en de organisatie begon al snel vorm te krijgen.

Vervolg
Via de Stichting Ondernemersfonds Emmen Centrum (SOFEC), vond het viertal in onze dweilfestivalcommissie enthousiast aansluiting om op een koopzondag in het centrum van Emmen het festival te organiseren. De voorkeur lag op september 2018, maar na zorgvuldige afweging (passend binnen het evenementenprogramma en zonder noemenswaardige concurrentie van andere dweildagen in den lande) werd er gekozen voor de laatste zondag in mei.
Dweilorkest, dweilen, Emmen… De naam ‘Emmer & Dweilfestival’ was snel gevonden. Aangezien het niet uitgesloten is dat bij een succesvolle editie in ons jubileumjaar het festival opvolging krijgt, met de toevoeging 2018.

Wikipedia:
Het woord 'dweil' in dweilorkesten komt van de term 'dweilen', in de zin van 'doelloos, dan wel dronken, op straat rondzwerven'. In Brabant, en in mindere mate Limburg, is (of vaker, was) het gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te 'dweilen', dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen 'dweilband' en 'dweilorkest'. Een dweilorkest of dweilband is een muziekkapel bestaande uit blazers en slagwerkers. De muziek die gespeeld wordt is vaak carnavalesk, maar in ieder geval feestelijk. Ook wordt er door het uitdunnen van de landelijke carnavalhits, steeds vaker gegrepen naar arrangementen van bekende wereldhits.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda