Mirjam van Hengel, Marcel de Jong en Pauline Broekema in Amen

AMEN - Vrijdag 9 november vertelt Mirjam van Hengel over het portret dat ze schreef over Remco Campert, dichter, schrijver, columnist. Twee jaar lang zat ze op vrijdagmiddag bij hem aan tafel in Amsterdam en groeide de vertrouwdheid. In ’Een knipperend ogenblik’ heeft ze zijn leven als een verhaal vormgegeven.


Marcel de Jong schreef ‘De Afscheiding’, een historische roman over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Een belangrijke rol is weggelegd voor dominee Hendrik De Cock uit Ulrum. Maar het verhaal speelt ook deels rond de Drentse turfsteker Luitsen Dijkstra.
Pauline Broekema’s nieuwste boek ‘Het uiterste der zee’ gaat over Joodse families in Noord-Groningen. Ze dook diep in de familiegeschiedenis en laat op indringende wijze herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd. De schrijvers worden geïnterviewd door Joep van Ruiten en Annette Timmer. Pianist Freek Luik verzorgt de muziek.

Mirjam van Hengel publiceerde eerder het succesvolle ‘Hoe mooi alles’ over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman. Nu wist ze Remco Campert over te halen tot een portret. Hij gaf haar inzage in al zijn papieren. Remco Campert kleurt al meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap. Hij is de enige overlevende van de Vijftigers, winnaar van o.a. de P.C.Hooftprijs 1976, Gouden Ganzeveer 2011 en de Prijs der Nederlandse Letteren 2015. Schrijven is voor Campert een levensbehoefte.

Marcel de Jong verdiepte zich in de jaren dertig van de negentiende eeuw, toen de Ulrumer dominee Hendrik de Cock een religieuze breuk veroorzaakte die leidde tot het ontstaan van de Gereformeerd Kerk. Volgens Marcel de Jong was het niet alleen een kerkstrijd, maar ook een klassenstrijd. Zijn roman ‘De Afscheiding’ laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting en over allerlei andere hedendaagse discussies.

Pauline Broekema heeft een bijna grenzeloze interesse in mensen. Dat blijkt uit haar tv-reportages voor het NOS Nieuws en uit haar proza, zoals het veelgeprezen ‘Benjamin. Een verzwegen dood’ en ‘Het Boschhuis’. Voor haar nieuwste boek ‘Het uiterste der zee’ baseerde zij zich voor een belangrijk deel op de herinneringen en het archief van Sara Kirby-Nieweg. Sara is in 1941 in Appingedam geboren. Haar ouders trouwden vlak voor de inval van de nazi’s. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel-en de veehandel. Alleen Sara en haar moeder overleven de oorlog, maar het leven blijkt niet meer wat het beloofde te zijn.

Presentatie: Annette Timmer en Joep van Ruiten
De Literaire Hemel, vrijdag 9 november 2018 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur.
Toegang: € 15,00 Reserveren via reservering@literairehemel.nl
Het programma voor het najaar 2018.
Tot in de Literaire Hemel

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda