“De opzet van Natuurpad is een geheel nieuwe ervaring.”

ORVELTE - 6 Drentse gemeenten volgden de train-de-trainer Natuurpad die ontwikkeld is door Drenthe beweegt, IVN Noord en Oriënteringsclub HOC’93. Het is een actief lesprogramma voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Na de succesvolle pilot in gemeente Westerveld afgelopen najaar volgden zes Drentse gemeenten maandag 17 juli de train-de-trainer Natuurpad in Orvelte.


De pijlers van Natuurpad zijn natuureducatie en natuurbeleving, kaartlezen, gezonde leefstijl en bewegingsonderwijs. Al deze pijlers zijn samengevat in een dagdeel, waarin de kinderen een korte theorieles krijgen en vervolgens direct naar buiten gaan. Natuurpad sluit aan bij verschillende kerndoelen van het basisonderwijs, zorgt ervoor dat kinderen weer naar buiten gaan en het stuk gezonde leefstijl sluit aan bij het JOGG (jongeren op gezond gewicht)-beleid.

Na een geslaagde pilot vorig jaar in gemeente Westerveld is er nagedacht hoe de activiteit verder kan worden uitgerold. Er is gekozen voor aanjagers (contactpersonen) per gemeente. Deze aanjagers krijgen training, voorzien van uitleg en van materialen zodat ze zelf in de gemeenten aan de slag kunnen. De gemeenten die nu aan de slag gaan met Natuurpad kunnen extra ondersteuning en begeleiding krijgen van Drenthe gezond, IVN Noord en Oriënteringsclub HOC’93. Deze organisaties zullen in het voorjaar van 2018 het afsluitende evenement organiseren, waar scholen uit verschillende gemeenten de strijd met elkaar aangaan.


Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat bewegen in de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Bewegen in de natuur is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar denk ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen maken immers sneller vriendjes als ze buiten spelen. Vaker eropuit dus! Helaas is het omgekeerde het geval. Kinderen komen steeds minder in de natuur, wat kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Quotes deelnemers train-de-trainer:
‘Het leert je op een andere manier naar je omgeving te kijken.’
‘De opzet van Natuurpad is een geheel nieuwe ervaring.’
‘Het geeft een gevoel van vrijheid, je bent lekker buiten en in beweging.’

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda