Vip-afscheid voor teamleider Jans van den Niejenhuis

EMMEN - Zijn stalen ros stond al klaar voor het allerlaatste ritje van de Polenstraat naar het afscheidsfeestje voor zijn pensioen op het Hondsrug College aan de Emmalaan. De fiets van inmiddels ex-docent Jans van den Niejenhuis kon maandag echter ongebruikt weer de schuur in.


In plaats van als eenzame fietser de tegenwind te trotseren mocht de 63-jarige teamleider van de eerste twee Havo en Vwo-klassen met zijn echtgenote plaatsnemen in de Rolls Royce Silver Cloud die voor kwam rijden. De nuchtere Emmenaar was voor even een VIP. Een verrassing van collega’s die zijn afscheid extra feestelijk wilden maken.

Terugblikken
Op de zachte kussens van de limousine kon Jans van den Niejenhuis alvast even terugblikken op de 28 jaar die hij op het Hondsrug College en haar voorganger het CSG aan de Baander heeft gewerkt. Hij begon als leraar Duits, de taal die je rustig zijn passie kunt noemen. De laatste 11 jaar liet hij de naamvallen en rijtjes voor wat het was en werkte hij op het Hondsrug College als teamleider.

Literair vertaler
Na de zomer hoopt Niejenhuis zich weer met intensief met de taal van Goethe en Brecht bezig te kunnen houden. ‘Volgend schooljaar begin ik, als ik aangenomen word, aan een studie literair vertaler Duits in Amsterdam. Ik pak mijn oude liefde weer op inderdaad. Ik heb een proefvertaling ingestuurd en als alles goed gaat ben ik daar twee jaar en 12 uur in de week zoet mee. Daarnaast wacht het huishouden want mijn vrouw werkt ook nog. Wassen, de tuin bijhouden en koken dus, ’aldus de kersverse gepensioneerde.

Missen
Jan van den Niejenhuis verheugt zich op zijn nieuwe leven maar zal de school en alles wat erbij komt kijken erg missen. ‘Het contact met collega’s en leerlingen ga ik zeker missen. Hun enthousiasme en passie. Daar heb ik altijd erg van genoten. Het is erg leuk om met leerlingen om te gaan. Ze zijn zo creatief en bruisen van de energie.’

Tips
‘Sta open voor suggesties van leerlingen. Je kunt heel veel van ze leren. Onderwijs is geen eenrichtingverkeer. Je moet zorgen dat de lesstof gaat leven voor je leerlingen. Door hun tips en ideeën op te pikken kom je al een heel eind. Voor mij was altijd belangrijk om de wereld de school in te brengen. Je bent tenslotte als school geen wereld op zich, maar een onderdeel van de samenleving, besluit hij.

(foto Boudewijn Benting)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda