Carmel College Tour: gastlessen op basisscholen

EMMEN - Met drones een parcours afleggen, een robotarm besturen en kennismaken met de wereld van Virtual Reality, het was geen gewone schooldag voor de leerlingen van groep 8 van de Kardinaal Alfrink School uit Emmen. Op dinsdag 4 februari volgden zij een les robotica op het Carmelcollege Emmen, in het kader van de â??Carmel College Tour.â??


De middelbare school biedt sinds kort iets unieks aan: expertdocenten trekken eropuit en geven speciale gastcolleges aan leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Historische verhalen schrijven, een ontdekkingsreis naar de ruimte en een kennismaking met de Engelse taal, het zijn voorbeelden van inspirerende lessen waarvoor basisscholen zich kunnen inschrijven.

“In de eerste plaats willen we de leerlingen een leerzame en leuke ochtend of middag bezorgen. Onze docenten doen dit doen vanuit het vakgebied waarin ze zich hebben gespecialiseerd”, aldus teamleider Frank Dijks. “Daarnaast willen we ook onze collega’s in het basisonderwijs een beetje ontlasten. Zo stelde de Tweede Kamer onlangs de eis dat er op scholen minimaal twee uren per week gymles gegeven moet worden en dat er meer aandacht moet zijn voor techniek en programmeren. Wij kunnen daar in ondersteunen.”

Samenwerking
Docent Richard Zuiderveld is initiatiefnemer van de Carmel College Tour. “Het zou prachtig zijn als we de samenwerking met de basisscholen in de regio kunnen versterken, waardoor de overstap naar de middelbare school misschien iets gemakkelijker wordt”, aldus de docent. “Onze bevlogen vakdocenten bezoeken de basisscholen, maar klassen zijn ook welkom bij ons, zoals de Kardinaal Alfrink in dit geval. Wij hebben de juiste faciliteiten voor lessen zoals robotica.” Daarmee doelt Zuiderveld op het Ben Feringa laboratorium, maar ook op de nieuwe ‘Area for Innovation’. Hierin is alles te vinden op het gebied van de nieuwste technologie.

Kijkje in de keuken
Claudia Tempel, leerkracht groep 8 van de Kardinaal Alfrink School, is ook enthousiast. “Ik denk dat het voor onze leerlingen heel leuk is om eens een kijkje in de keuken te nemen van het voortgezet onderwijs. Als ik zie hoeveel plezier de leerlingen hebben met deze les robotica, dan denk ik dat het goed is dat je op deze manier wat meer variatie in het lesprogramma kunt aanbrengen.”

De les van afgelopen 4 februari is ingezet als een pilot. Op 11 februari gaat er nog een groep leerlingen van de Kardinaal Alfrink School naar het Carmelcollege. In maart starten de bezoeken aan basisscholen in de regio. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving is te vinden op de website van het Carmelcollege Emmen: carmelemmen.nl/collegetour.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda