Drent terug na lange celstraf in Amerika

ASSEN - Edward Kleine uit het Drentse Zuidwolde is weer thuis. Hij is vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in de Amerikaanse staat Alabama. Daar zat de Drent een straf uit van dertig jaar, wegens het onder invloed veroorzaken van een dodelijk ongeval.


De veertigjarige Edward Kleine heeft tien jaar van zijn opgelegde straf uitgezeten. De autoriteiten in de Verenigde Staten verleenden hem onlangs ‘parole’; zogeheten discretionaire invrijheidstelling. Kleine is gisteren aangekomen in Nederland en herenigd met zijn familie. Tijdens een persconferentie, vandaag in Assen, vertelde hij dat de afgelopen tien jaar bijzonder zwaar voor hem zijn geweest.

,,Maar voor mijn ouders was het een hel. Dat spijt me nog het meest.’’ Tot voor kort leek het er op dat de Drent tot het eind van zijn straf vast zou blijven. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zette zich intensief in voor zijn lot. ,Edward Kleine verdiende straf, daarover bestaat geen enkele twijfel. Maar de straf die hem was opgelegd, was zelfs naar Amerikaanse maatstaven exceptioneel hoog’’, aldus Tichelaar.

Bovendien waren de afgelopen tien jaar, en de uitzichtloosheid van nog twintig jaar detentie, extreem zwaar voor de naaste familie van Kleine in Nederland. Op 18 mei 2005 veroorzaakte Edward Kleine in Gulf Shores een aanrijding waarbij een inwoner van die stad om het leven kwam. Dit werd de Nederlander extra zwaar

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda