Noord Nederlandse provincies starten project "Bodemgezondheid in de landbouw"

ASSEN - Een gezonde bodem is noodzakelijk om duurzaam en veilig voedsel te kunnen produceren. De kennis over wat een gezonde bodem is en hoe we de bodem gezonder kunnen maken en houden staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Daarom starten de provincies Groningen Drenthe en Friesland het project Bodemgezondheid in de landbouwpraktijk van NoordNederland. Met dit project wordt kennis opgebouwd waardoor landbouwers in de toekomst ziekten en plagen gemakkelijker vooraf kunnen voorkomen in plaats van achteraf te moeten bestrijden. Ruim 30 agrariërs doen mee en elke provincie betaalt 20.000,- Euro. Het project wordt uitgevoerd door Bioclear Earth.


Blackbox
Voor agrariërs is alles wat zich qua leven in de bodem afspeelt nog vaak een blackbox. Want naast wormen en aaltjes zijn er ook vele schimmels, pathogenen, springstaarten, mijten etc. aanwezig in de bodem. Al deze soorten hebben een functie

in de bodem en deze kunnen sinds kort via DNA onderzoek in kaart gebracht worden. Alleen de DNA gegevens zeggen nog niks over de kwaliteit van de bodem en het gewas dat agrariërs willen verbouwen. Dit project gaat over die volgende stap: de functie van het bodemleven.

Onze bodem draagt bij aan het totaal
Gedeputeerde Henk Jumelet: “De kern van het project is de bodem beter verzorgen. Net als bij een mens: gezonder eten en meer bewegen zorgt voor een gezonder leven en kans om gezonder oud te worden.

Zo werkt dat ook met de bodem. Het gaat om het totaal plaatje. We verwachten met dit project dat in de toekomst de gewasproductie veel beter afgestemd kan worden op de kwaliteit van de bodem. Voor agrariërs betekent een gezonde bodem kostenbesparing, doordat zij minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben, en doordat hun opbrengst op de langere termijn op peil blijft of zelfs verhoogd kan worden. Hiermee hopen wij een bijdrage te leveren aan een nog efficiëntere en gezondere manier van de productie van onde andere ons voedsel.

Daarnaast wordt veel bodemkennis en bodemkunde uitgewisseld en gedeeld met elkaar.”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda