Het Stobbenven en De Kleibosch onthuld als Aardkundige Monumenten

ROLDERWOLDE - Drenthe is twee Aardkundige Monumenten rijker. De provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld onthulden vandaag met de terreinbeheerders, de Landinrichtingscommissie Roden-Norg en leerlingen van OBS Het Palet uit Roderwolde informatiepanelen bij Het Stobbenven en De Kleibosch. Beide gebieden getuigen van de rijke geschiedenis van de Drentse ondergrond.


Het Stobbenven
Gedeputeerde Henk van de Boer en wethouder Henk Kosters onthulden ’s ochtends samen met Thijs Krul (groep 8) en Madelon Keun (groep 6) een bankje met informatiepaneel over Het Stobbenven. Het Stobbenven is het oudste, ongeveer 9.000 jaar oude, fossiele bosrestant van Nederland. Het ligt aan de Hooiweg, ten noorden van het dorp Roderwolde, in een gebied beheerd door Staatsbosbeheer. Een aannemer stuitte in 2008 op een spectaculaire hoeveelheid boomstronken en stammen die in het veen bewaard zijn gebleven. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontdekte dat de dennen, berken en eiken tussen de 7.000 tot 10.000 jaar oud zijn. Eén van de eiken is 7.800 jaar oud. Het is daarmee de oudst bekende eik van Nederland.

De Kleibosch
‘s Middags werd bij De Kleibosch een informatiepaneel onthuld door wethouder
Henk Kosters, Teddy Bezuijen van Het Drentse Landschap, Jonas Haverkort (groep 8) en Salesta Smilda (groep 6). Gidsen van IVN Drenthe en stenendeskundige Harry Huisman begeleidden een educatieve tocht voor schoolkinderen van groep 6, 7 en 8 van OBS Het Palet uit Roderwolde en andere genodigden. Zij onderzochten de bodem aan de hand van verschillende opdrachten. De Kleibosch is een bijzonder natuurgebied vlakbij Roderwolde, waar potklei tot aan of vlak onder het maaiveld voorkomt. Potklei is een zware kleisoort, die ongeveer 450.000 jaar geleden tijdens de ijstijd Elsterien is afgezet. Vanaf de Middeleeuwen werd deze klei gebruikt om aardewerk en kloostermoppen van te maken. De Kleibosch is een unieke plek met veel bijzondere planten- en diersoorten. Sinds 1962 is De Kleibosch grotendeels eigendom van de Stichting Het Drentse

Landschap.
Aardkundige Monumenten Gedeputeerde Henk van de Boer: “De provincie Drenthe probeert elk jaar een bijzonder aardkundig verschijnsel tot monument te maken. Zo maken we waardevolle gebieden en hun ontstaansgeschiedenis zichtbaar en brengen ze onder de brede aandacht van het publiek. Tegelijk delen we de kennis die we erover hebben.“ Eerder werden Het Drouwenerzand, de steilrand in Donderen en De

Havelterberg al als Aardkundig Monument benoemd.
Wethouder Henk Kosters is blij dat er in Noordenveld nu ook twee Aardkundige Monumenten zijn onthuld: “Twee parels in het veelzijdige noordelijke deel van onze gemeente. De Onlanden is de afgelopen jaren zichtbaar een prachtig gebied geworden met aandacht voor natuur, water en recreatie. Heel goed, dat er nu ook aandacht is voor de onzichtbare schatten in de bodem.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda