2015 overgangsjaar gescheperde schaapskuddes

50.000 euro voor 2 extra schaapskuddes ASSEN - De schaapskuddes Het Stroomdal (Drentsche Aa) en Bargerveen worden in 2015 toegevoegd aan de Drentse regeling voor de gescheperde schaapskuddes. Zij ontvangen ieder 25.000 euro. De regeling, die daarmee tien kuddes telt, wordt in 2015 geëvalueerd.


De gescheperde kuddes zijn recreatief en toeristisch beeldbepalend voor Drenthe. Ook vanuit cultureel oogpunt en voor natuur- en landschapsbeheer zijn deze kuddes belangrijk. Gedeputeerde Rein Munniksma: "Deze kuddes vertegenwoordigen een bijzondere waarde als het gaat om cultuurhistorie en natuurbeheer. Ze zijn bovendien zo verbonden met de identiteit van Drenthe, dat we samen met de beheerders van de kuddes naar een duurzame oplossing voor de instandhouding van de gescheperde kuddes zoeken."

Acht Drentse gescheperde kuddes ontvingen sinds 2007 een rijksbijdrage. Met de decentralisatie van natuur naar de provincies is deze rijksregeling in 2012 beëindigd. Om deze kuddes in stand te houden, ontvangen deze acht gescheperde schaapskuddes in Drenthe gezamenlijk jaarlijks 240.000 euro van de provincie. Op basis van gesprekken met de beheerders van de kuddes en omdat in 2015 meer duidelijkheid ontstaat over onder meer stikstofbeleid en agrarisch natuurbeheer, wordt de regeling dan herzien.

Tot dat moment wordt de huidige regeling voortgezet. Nu de nieuwe regeling op zich laat wachten tot 2016, is besloten om voor 2015 ook voor de kuddes Het Stroomdal (Drentsche Aa) en Bargerveen subsidie beschikbaar te stellen. Beide kuddes leveren een bijdrage aan de natuurdoelstelling en educatie en bestaan uit zeldzame huisdierrassen. Op dit moment zoekt de provincie samen met de beheerders van de gescheperde kuddes naar een goede invulling van de nieuwe regeling.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda