Begrotingen Drentse gemeenten in balans

ASSEN - De Drentse gemeenten hebben hun financiën goed op orde. Gedeputeerde Staten hebben voor het begrotingsjaar 2015 besloten het repressief toezicht voor alle Drentse gemeenten en voor negen van de tien gemeenschappelijke regelingen te laten gelden. Dit houdt dit dat het toezicht door de provincie achteraf plaats zal vinden.

Het college heeft vertrouwen in de stappen die door de Drentse gemeenten zijn gezet om hun financieel beleid op orde te houden. Alleen de gemeenschappelijke regeling, de Veiligheidsregio Drenthe, blijft onder preventief toezicht. Gedeputeerde Henk Brink, portefeuillehouder toezicht gemeentefinanciën, is positief over de manier waarop de Drentse gemeenten aan de slag zijn gegaan om de begrotingen sluitend te krijgen. “De gemeenten laten zien dat zij zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor een gezond financieel beleid.’’

Brink maakt zich als toezichthouder wel zorgen voor de jaren na 2015. De begrotingen van de gemeenten staan al jaren onder zware druk. Dit geldt zowel voor Drenthe als voor de rest van Nederland. Hoewel de mei- en septembercirculaires in 2014 licht positief uitvielen, werden de Drentse gemeenten toch nadelig getroffen door de herverdeling van het gemeentefonds. Voor het totaal van de Drentse gemeenten betekende dit een structureel nadeel van € 3,2 miljoen.

“Wij zien dat gemeenten er over het algemeen goed in slagen om de tering naar de nering te zetten. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met aanzienlijke ombuigingen. Het plaatselijke voorzieningenniveau en de lokale lasten worden hierdoor vaak geraakt. Geconstateerd wordt dat de ruimte voor ombuigingen steeds kleiner wordt, maar ook de armslag om risico’s op te vangen loopt af. Verder zien we de schulden oplopen. Hier komen onzekerheden in de uitvoering van de decentralisaties bij”, aldus gedeputeerde Henk Brink.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda