Sinterklaas reikt prijs voor beste tekening uit

NIEUW WEERDINGE - Maandag 17 november reikt niemand minder dan Sinterklaas de prijzen uit aan de winnaars van de Peace Poster Contest van The Lions International. Alle kinderen van de OBS de Esdoorn in Weerdinge zullen in het dorpshuis Sinterklaas opwachten.Samen met wethouder B. Wilms worden daarna de winnaars bekend gemaakt.

Peace Poster Contest
Deze Vredesposter wedstrijd wordt al sinds 1988 door de internationale Lions organisatie georganiseerd met de bedoeling kinderen in de leeftijden van 11-13 jaar in schoolverband of anderszins te stimuleren om na te denken over ‘VREDE’ en zich hierdoor laten inspireren om tekeningen te maken over dit onderwerp. Inmiddels zijn er ieder jaar ruim 350.000 kinderen uit ruim 75 landen die aan deze tekenwedstrijd mee doen. Sinds 1994 doen ook honderden Nederlandse kinderen hieraan mee en het aantal deelnemers groeit nog elk jaar.

Kans op een reis naar New York
De beste 3 tekeningen krijgen een prijs en de eerste prijswinnaar zal meedingen naar de Districtsprijs en eventueel naar de Meervoudig Districtsprijs, oftewel de winnaars in één district zullen door een speciale regionale jury worden beoordeeld en vervolgens worden de beste posters die daar uit komen naar een landelijke jury gestuurd.
De poster die eerste wordt bij de landelijke beoordeling zal dan worden ingediend bij de internationale organisatie om mee te dingen met de wereldwijde prijzen. Deze internationale hoofdprijs is US$ 5000 plus een reis naar de Verenigde Naties in New York.

Lescyclus in teken van wedstrijd
Directeur Dennie Lambers heeft vanaf de zomervakantie tot aan de herfstvakantie elke vrijdagmiddag aan de tekeningen gewerkt. Allereerst hebben de kinderen gesproken over het thema Vrede, Liefde en Begrip. Daarna is de theorie voor een goede tekening besproken: bv. Vlakverdeling, kleurgebruik, compositie. En vervolgens hebben de kinderen de tekening gemaakt. Dat dit een goede aanpak is geweest wordt duidelijk als de jury-commentaar beschikbaar komt. Een lang beraad is nodig geweest om de winnaar bekend te maken.

Expositie in bibliotheek Emmen en dorpshuis Weerdinge
Nadat de winnaars bekend zijn gemaakt worden de tekeningen geëxposeerd in de bibliotheek van Emmen. In een dubbeltentoonstelling samen met Amnesty International met als titel “Goed Nieuws”. Deze tentoonstelling wordt gehouden naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van de VN Kinderrechtenverdrag. De expositie in de bibliotheek is van 10 december tot en met 5 januari 2015. Aansluitend (januari) 2015) worden de schilderijen nog geëxposeerd in het dorpshuis in Weerdinge.
Lions Club The Broken Circle Emmen.

De kleurwedstrijd is mogelijk gemaakt door de Lions Club the Broken Circle in Emmen. Een enthousiaste club ondernemers die binnen de samenleving van Emmen van toegevoegde waarde wil zijn. Zo hebben zij het initiatief genomen voor het Sinterklaashuis, adopteren jaarlijks een project in Nederland helpt en maken diverse projecten in Afrika mogelijk door financiële ondersteuning. Ook verzorgen Lions de catering op het festival der Zoete Verleiding in augustus in Sleen. Foto’s kunnen worden aangeleverd als mede een foto van de winnende tekening.

De deskundige jury bestond uit:
Rieks Koopman (Voorzitter ijsvereniging Weerdinge en vooraanstaand dorpsinwoner)
Ans Nales Gepensioneerd leerkracht Duits en Culurele Kunstzinnige Vorming
Dick Lubbersen Galeriehouder Helderrood Emmen

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda