Zware nederlaag van HZVV tegen SVBO

VOETBAL - In de strijd om de titel in de 1e klasse J leed HZVV een verrassende 1-5 nederlaag tegen SVBO. De ploeg van trainer Bram Freie had in 2024 nog niet verloren. Maar de concurrentie profiteerde nauwelijks van de misstap van de koploper. WVV kwam in en tegen Winsum niet verder dan een 0-0 gelijkspel en liep maar een puntje in op de ploeg uit Hoogeveen. Oranje Nassau verloor in eigen huis van Velocitas en profiteerde helemaal niet.

HZVV blijft daarom koploper, WVV volgt, met nog drie wedstrijden te spelen, op twee punten, terwijl Oranje Nassau op vijf punten achterstand blijft. SVBO, dat in december HZVV de laatste nederlaag had bezorgd, lijkt zich te hebben verzekerd van nog een jaar 1e klasse. De ploeg van trainer Peter Timmer heeft nu zes punten voorsprong op een nacompetitieplek om lijfsbehoud. De wedstrijd was amper begonnen en de bal lag al achter SVBO-doelman Lennon Ebeltjes. Een goede actie en voorzet van Jens van Rooijen, werd door Joris Vredeveld slecht verwerkt en in de voeten geschoven van Guus Sijtsma, die vanaf 14 meter de 1-0 binnen schoot.

HZVV was veel sterker in het eerste kwartier, totdat SVBO wat meer fysiek in de wedstrijd bracht. De thuisploeg kreeg het moeilijker en de wedstrijd kwam meer in balans. Nadat Quentin Brands, na ruim een kwartier, al een goede kans op de gelijkmaker miste, was het na ruim 21 minuten spelen wel raak. Voor een vermeende overtreding op Jens van Rooijen werd niet gefloten, waarna in de tegenaanval HZVV slecht verdedigde en Reinier de Boer de bal, onberispelijk, achter HZVV-doelman Rodney Rosink schoot (1-1).

HZVV van slag
De thuisclub was van slag en zag SVBO ruim zes minuten later op voorsprong komen. De gasten ontsnapten aan buitenspel waarna De Boer, van dichtbij, de 1-2 kon binnentikken. HZVV mocht voor rust van geluk spreken dat Ronald Gerdes verzuimde om De Boer zijn derde van de middag te laten maken. De spits ging op zoek naar eigen succes, schoot naast, terwijl De Boer helemaal vrij stond om de 1-3 binnen te schieten.

SVBO scoort nog drie keer
Na de rust kwam HZVV goed uit de kleedkamer. Maar goede kansen vnan Sijtsma, Mulder en Popovic werden door Ebeltjes gekeerd. Slecht uitverdedigen van Jorn Ballast leidde, in de 51ste minuut, de derde treffer van de gasten in. SVBO counterde scherp en Brands had twee pogingen nodig om de 1-3 binnen te koppen.

HZVV probeerde met een aantal aanvallende wissels het tij nog te keren, maar SVBO bleef simpel op de been. Binnen het uur vergrootte Rob Deiman de voorsprong naar drie treffers. Weer werd de verdediging van HZVV simpel uitgespeeld (1-4). Het verzet bij de Hoogeveners was gebroken en het mocht van geluk spreken dat De Boer en Gerdes een paar goede kansen misten. In de slotfase bepaalde Jordy Egberts de eindstand op 1-5 en lijkt klassebehoud voor SVBO een stap dichterbij gekomen.