Bevrijdingsvuurloop 2010 van Wageningen naar Klazienaveen 2010

KLAZIENAVEEN - Op 5 mei 2010 is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd is van de oorlog. De Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen mag in samenwerking met de Gemeente Emmen een bevrijdingsloop organiseren die gaat vanaf Wageningen (Hotel de Wereld) naar de onlangs onthulde gedenksteen voor de Norit fabriek te Klazienaveen. (165 km). De lopers vertrekken s? nachts om 24.00 uur en komen op 5 mei om ca. 15.00 uur aan in Klazienaveen, waar we worden ontvangen door Burgemeester Bijl van de Gemeente Emmen. Waarom gekozen voor het monument als aankomstplaats?
Op dinsdag 23 maart 2010 was het precies 65 jaar geleden dat de Purit fabrieken (thans Norit) in Klazienaveen werden gebombardeerd. Daarbij vielen 8 dodelijke slachtoffers en 7 gewonden te betreuren. Volgens telling zijn ongeveer 50 bommen uitgeworpen, daarnaast nog een ware regen van zware en lichte projectielen uit boordwapens.

Ook werd er kwistig met fosfor gestrooid waardoor er op diverse plaatsen in de fabriek brand uitbrak..Het Purit bombardement is voor Klazienaveen een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Als eerbetoon aan de slachtoffers die destijds in Klazienaveen zijn gevallen is het voornemen om dit pas onthulde monument als aankomst plek te kiezen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda