Evaluatie ruimte voor ruimte regeling

assen - Gedeputeerde staten hebben kennisgenomen van een evaluatie van de ruimte voor ruimte regeling die het college in februari 2006 heeft vastgesteld. Doel is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied door het verwijderen van landschapsontsierende (voormalige) agrarische bebouwing, waarbij de agrarische functie wordt be?indigd. In 2007 is de regeling voor het eerst ge?valueerd.

Voor de evaluatie zijn de afgelopen maanden de Drentse gemeenten geënquêteerd en zijn gesprekken gevoerd met medewerkers van LTO Noord, de Milieufederatie, Drents Plateau, de provincie en een aantal gemeenten buiten Drenthe. In het evaluatierapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan, die gericht zijn op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

Een aantal aanbevelingen heeft betrekking op het gebiedsspecifieker maken van de regeling. Dat kan bijvoorbeeld door het variabel maken van de sloopnorm, onder voorwaarde dat dit past bij de schaal en de context van een gebied, of door het variabel maken van de oppervlakte van een compensatiewoning. Volgens de aanbevelingen kan een zekere verbreding van de regeling een positieve bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit.

In de aangepaste ruimte voor ruimte regeling kan het onlangs opgerichte Atelier Mooi Drenthe een rol spelen. De provincie schetst verder de spelregels en speelruimte, terwijl de gemeenten samen met de aanvragers inspelen op de ruimtelijke kwaliteit. 

De verbeterde regeling zal worden opgenomen in het nieuwe omgevingsbeleid van de provincie.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda