Grootste badmintontoernooi van Nederland in Indoorcentrum Veendam

VEENDAM - Vrijdagavond 8 mei is het weer zover. Dan komen de eerste sportievelingen hun tent opzetten voor het jaarlijkse internationale badmintontoernooi in Veendam. Het toernooi wordt dit jaar alweer voor de 41ste keer georganiseerd door SV Meteoor. Met 357 deelnemers is het toernooi qua deelnemers niet alleen meer het grootste badminton evenement van het Noorden maar waarschijnlijk inmiddels ook het grootste toernooi in Nederland.

Deelname vanuit de landelijke top ontbreekt helaas doordat die een toernooi in het buitenland bezoeken maar ondanks dat dus toch bijna 50 deelnemers meer dan vorig jaar. Het was dan ook niet voor niets dat de referee vanuit de NBB (Nederlandse Badminton Bond) na het bekend maken van de loting de organisatie veel succes toewenste met het 'monster'-toernooi. Maar liefst 693 wedstrijden gaan er gespeeld worden tussen zaterdagochtend 8.00 uur en zondagmiddag 18.00 uur.

"Het Meteoor-toernooi staat landelijk goed bekend vanwege de gezelligheid en goede sfeer", aldus toernooileider Mike Pruis - "de uitdaging wordt dit jaar om die sfeer vast te houden en toch flink druk te zetten op het aanhouden van het tijdschema". Bij de enkelspelen hebben de titelverdedigers Lester Oey en Monique vd Wouden zich wel weer ingeschreven. Lester Oey is voor alle drie de onderdelen waarvoor hij heeft ingeschreven als eerste geplaatst.

Het maximum aantal partijen voor het aantal velden in het indoorcentrum is hiermee zeker wel bereikt. Al vrij snel na het openen van de inschrijving werd het de toernooicommissie duidelijk dat dit een jaar met grote deelname zou worden. Tijdens een toernooivergadering werd besloten om in ieder geval geen deelnemers af te wijzen - dan nog liever een extra sporthal erbij huren in de omgeving. Die laatste maatregel bleek (gelukkig) dus net niet noodzakelijk - de benodigde extra inspanningen voor een extra locatie zouden nog niet op wegen tegen de extra ruimte in de planning.

Op het Meteoor toernooi in Veendam sporten de badmintonners op het hoogste niveau gebroederlijk naast de regionale liefhebbers. Het toernooi maakt onderdeel uit van het landelijke Satellite circuit - een circuit van 8 toernooien waar de spelers punten kunnen verdienen om uiteindelijk een totaal prijzengeld van euro 4100,- te verdelen. Het totaal prijzengeld in Veendam is wat bescheidener, verdeeld over 5 onderdelen (mannenenkel, vrouwenenkel, mannendubbel, vrouwendubbel en gemengddubbel) per 4 klasses (Satellite en categorieën 4, 6 en 8) wordt er gestreden om een prijzenpot ter waarde van euro 3500,-.

In de categorie 4 en 6 vallen ook punten te verdienen voor het Senioren Circuit Noord - een regionaal circuit bestaande uit 9 toernooien en een finale toernooi. Ondanks het ontbreken van de echt grote namen kan het bijna niet anders dan dat er zondagmiddag spannende en spectaculaire finales gespeeld gaan worden. Het deelnemersveld is groot waardoor de kans op verassingen toeneemt. Daarnaast vormen ook de relatief onbekende deelnemers uit Duitsland vaak een grote uitdaging voor de gebruikelijke kanshebbers. Voor iedereen die eens badminton op hoog niveau wil bekijken is dit weekend de uitgelezen kans. De finales beginnen zondag rond 12.30 uur in de parkstadhal en zijn gratis toegankelijk!

Badminton, het is een sport die we allemaal wel kennen van het strand of in de tuin – iedereen heeft wel eens “een pluimpje” geslagen. Maar badminton is veel meer dan dat, het is de snelste racketsport ter wereld – waarbij topsnelheden van de shuttle gemeten zijn van ruim 300 km per uur (!). Niet verwonderlijk dat wedstrijd badminton een fysiek zeer zware sport is. Wie goed wil badmintonnen moet kracht, bliksemsnelle reflexen, snelheid, uithoudingsvermogen en een goede hand-oog coördinatie bezitten. Er zijn 138 landen aangesloten bij de Badminton World Federation (BWF) en er spelen naar schatting zo’n 100 miljoen mensen regelmatig badminton. In Nederland zijn ongeveer 70000 mensen aangesloten bij de Nederlandse Badminton Bond.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda