Egypte haalt finale na bloedstollende wedstrijd, BC Siauliai tegenstander

GRONINGEN - Het nationale team van Egypte bereikte de eindstrijd door een gemiste vrije worp van Al Riyadi met nog 0,9 seconde op de klok. BC Siauliai bereikte de eindstrijd door na een bij vlagen aantrekkelijk en op het eind spannend duel GasTerra Flames te verslaan. De vierde dag van de Groninger Basketball Week trok 1200 toeschouwers. Vooraf werd enigszins gevreesd voor de kansen van Riyadi, omdat sterspeler Ismail Ahmad niet wilde spelen tegen zijn landgenoten can Egypte. Hij had dat zelfs contractueel laten vastleggen. Het begin van de wedstrijd was voor Egypte, maar langzaam namen de Libanezen het initiatief over onder aanvoering van Jean Abdel Nour. Ruststand: 38-30. Egypte knokte zich in het derde kwart echter terug en kwam in het vierde bedrijf langszij bij 62-62.

Daarna leek Egypte de wedstrijd naar zich toe te trekken:78-72 met nog 49 seconden te gaan. Waar Riyadi zijn vrije worpen benutte, miste Egypte die echter en zo stonden de teams op 78-75 met nog 2.9 te spelen en een fout van Egypte. Riyadi benutte de eerste vrije worp, miste de tweede expres en geheel volgens plan pakten de Libanezen de rebound. Egypte maakte toch nog een fout, daarmee Riyadi nog een kans op verlenging gevend. Met nog 0.9 seconden werd de eerste vrije worp benut, maar de tweede gemist, waardoor Egypte opgelucht adem kon halen en in de eindstrijd van zondag staat. Man of the Match werd Shrerif Genedi met 21 punten, 2 rebounds en 2 assists.

BC Siauliai
In een bij vlagen aantrekkelijk en op het eind spannend tweede kruisfinale liet BC Siauliai zien dat het Litouwse basketbal niet voor niets goed staat aangeschreven. Onder de zware verdedigende druk van Siauliai maakte GasTerra Flames teveel fouten om aanspraak te kunnen maken op de winst.

De eerste helft kende een periode die werd gekenmerkt door missers en turnovers aan de zijde van de thuisploeg. Daardoor werd het in korte tijd een ongelijke strijd (11-22). Enkele minuten voor rust kende GasTerra Flames een korte opleving door twee achtereenvolgende scores van Jamal Boykin en een driepunter van Jessey Voorn, maar onder leiding van de soms onnavolgbare Lewis Jackson knokten de Litouwers zich naar 34-39 bij rust. De tweede helft speelde Siauliai grotendeels met de bankspelers. Dat weerhield ze er niet van hun voorsprong nog wat uit te bouwen.

Pogingen van de Groningers dichterbij te komen strandden vaak op de prima defensie van de Litouwers. Toch werd het nog spannend. Een driepunter van Nate Rohnert bracht de Flames terug tot 70-75. BC Siauliai miste vier vrije worpen achtereen en een driepunter van Ties Theeuwkens zorgde voor 74-76. Verder liet Siaulai het niet komen; via vrije worpen werd de eindstand bepaald op 74-78. Uiteindelijk bleek dat Siauliai had gewonnen ondanks een groot reboundtekort, 17, en 18 gemiste vrije worpen.  Aurimas Kie?a werd verkozen tot Man of the Match met 13 punten, 6 rebounds en 4 assists.

Uitslagen zondag 30 december
5e/6e plaats:
KK Bosna – Santa Barbara Breakers 102-96 (54-43)
Topscorer: Marquis Wright (Santa Barbara Breakers) 25 punten

Kruisfinale: Al Riyadi – Egypte 77-78 (38-30)
Topscorer: Sherif Genedi (Egypte) 21 punten

Kruisfinale: GasTerra Flames -  BC Siauliai 74-78 (34-39)
Topscorer: Jamal Boykin (GasTerra Flames) 20 punten

Programma maandag 31 december
11.00 uur:  Zaal open
12.00 uur:  3e/4e plaats: Al Riyadi – GasTerra Flames
14.00 uur:  finale: Egypte – BC Siauliai
15.30 uur:  Prijsuitreiking

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda