Groenendijk en Boomstra naderen Georgiev

EMMEN - De strijd om de wereldtitel is weer geheel open. In een spectaculaire voorlaatste ronde wonnen zowel Boomstra als Groenendijk. Georgiev werd afgestopt door Erdenebileg. In de laatste ronde kan Wouter Sipma een hoofdrol spelen in de partij die hij dan tegen wereldkampioen Alexander Georgiev speelt. Boomstra en of Groenendijk moeten dan wel winnen.


Roel Boomstra ging weer in de aanval tegen de Fransman Cordier. Cordier liet een doorbraak toe. Deze had hij totaal verkeerd getaxeerd. Boomstra won fraai in een tric-trac-eindspel.

Jan Groenendijk moest tegen de rode-lantaarndrager Forbin. Forbin speelde op afbraak, maar Groenendijk bleef rustig wachten op de fout van Forbin. Die kwam er inderdaad, evenals gisteren vloog de man uit Guadeloupe in een zetje.

Koploper Georgiev nam alle risico door tegen de Mongoliër Erdenebileg zijn basisschijven op te spelen om druk op de stand te zetten. In een spannende stand nam Georgiev een wel heel dure doorbraak. Deze was min of meer uit nood geboren, om positioneel nadeel te ontlopen. Met een dam en twee schijven tegen zes schijven moest Erdenebileg nog moeizaam manoeuvreren, maar vond hij feilloos de remiseweg .

In hotel ten Cate is de spanning onder de Nederlandse supporters koortsachtig toegenomen. Er is nu een droomscenario ontstaan. De kans op een Nederlandse wereldkampioen is nu een reële mogelijkheid, wat twee ronden geleden al niet meer voor mogelijk werd gehouden.

Wouter Sipma heeft de sleutelrol in handen voor een mogelijke Nederlandse wereldkampioen. In het Nijmegen open, van 26 juli tot 1 augustus gespeeld, heeft Sipma al een match tegen Georgiev gespeeld. Daarbij speelde Sipma vijf keer remise en verloor hij twee keer. Sipma weet hoe hij tegen Georgiev moet spelen. Georgiev moet nu het initiatief nemen, wat gustig is voor Sipma. Sipma zei desgevraagd totaal niet bang te zijn voor deze confrontatie.

Verheugend voor het Nederlandse kamp is wel dat in ieder geval er een Nederlander op de tweede plaas komt en dat er een match is tussen een Nederlandse speler en de wereldkampioen volgend jaar. En dat is sinds 1994 niet voorgekomen.

Ondertussen is de situatie zodanig dat bij winst voor Groenendijk en remise van Georgiev Groenendijk wereldkampioen is. Hij heeft een winstpartij meer, wat beslissend is voor de wereldtitel, ook bij winst voor Boomstra. Bij winst voor Boomstra en remise voor Georgiev en Groenendijk is Boomstra wereldkampioen. Dan geldt zijn winstpartij tegen Groenendijk als winst tegen hoogste speler bij een gelijk aantal winstpartijen.

Ronde 18

Wouter Sipma (Ned) Jean Marc Ndjofang (Kam) 1-1

Ron Heusdens-(Ned) Raimonds Vipulis-(Let) 1-1

Alexander Baljakin(Ned) Ainur Shaibakov-(Rus) 1-1

Artem Ivanov-(Oek) Ganjargal Ganbaatar-(Mon) 1-1

Roel Boomstra (Ned) Arnaud Cordier-(Fra) 2-0

Jan Groenendijk (Ned) Frantz Forbin-(Fra) 2-0

Freddy Loko Luzayadio(Con) Ncho Joel Atse-(Ivo) 1-1

NDiaga Samb(Sen) Alexey Tsjizjov (Rus) 1-1

Leopold Kouogueu Kouomou-(Kam ) Allan Silva (Bra) 1-1

Erdenebileg Dul (Mon) Alexander Georgiev (Rus) 1-1

Stand:
1. Georgiev 18-24 (6 winst)
2. Groenendijk 18-23 (6 winst)
3. Boomstra,18 23 (5 winst)
4. Ivanov en Atse 18 21 (3w)
6.Tsjizjov , Baljakin en Sipma 18-20 (2w)
9.
Ndjofang 18-19 (2w)
10 Silva 18-19 (1w)
11.Cordier 18-18(2w)
12. Samb 18-17 (2w)
13. Shaibakov 18-17 (1w)
14.
Loko en Vipulis

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda