Handbaltrainers/coaches bijgepraat

EMMEN - Afgelopen zaterdag werden trainers en coaches op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op handbal en trainings gebied tijdens de trainers/coaches dag bij de HV E en O. Net voor het begin van de ( heren ) competitie, seizoen 2019-2020, werd deze dag aan elkaar gepraat door Harwin de Jonge.


Al sinds jaar en dag de PR/Communicatie man bij de HV E. en O. In de kantine van de sporthal van de HV E. en O. ( de Oosting Arena ) waren zo’n 30 trainers en coaches verzameld om te luisteren naar een drietal sprekers. Allereerst niemand minder dan Harrie Weerman, sinds kort assistent bondscoach bij onze Oranje Dames. Harrie Weerman had het vooral over het Selectie beleid van het NHV en welke weg een “talent” dient te bewandelen om uiteindelijk de top te bereiken. Via de Handbalscholen ( overigens geen initiatief van het NHV, maar een particulier initiatief ) dat veelal via scholen loopt en de RTC’s ( Regionaal Trainings Centrum ), waarvan we er nu 7 in het land hebben komt een talent uiteindelijk via de Scoutingsdagen bij de jongste Nationale selecties terecht. Via deze groep, oftewel Jong Jong Oranje, ook wel Oranje onder 17 genoemd, is de volgende stap de “Handbal Academie”. Hier wordt de laatste hand gelegd om van een talent een topper te maken. Dit in combinatie met allerlei faciliteiten t.a.v. de studie. “Alleen de besten halen de top”, aldus Harrie Weerman. “En je moet wel een beetje gekke ouders hebben en een kind dat echt wil” is één van zijn uitspraken.

Tevens stipte Harrie Weerman nog kort een aantal andere zaken, het NHV beleid betreffende, aan. Zoals wat het nut en voordeel is van buitenlandse bondscoaches ( “hoewel wij in Nederland ook wel deskundige en kundige trainers hebben, is in het verleden gebleken”, aldus Harrie ). “Het heeft vooral te maken met culturen en bepaalde ideeën. Mits het maar bij onze spel visie past”, gaat de bevlogen ass. Bondscoach verder. Uiteindelijk werken wij toe naar plaatsing voor de Olympische Spelen. Eigenlijk het zwakste handbal toernooi ter wereld. Maar wel één met de grootste status.

Vervolgens gaven de beide trainers van E. en O. een kijkje in “hun” keuken wat betreft training en coaching. Allereerst Freek Gielen ( trainer van de heren bij E. en O. )met zijn ervaring als speler, trainer en sportinstructeur bij de Landmacht. Ook door zijn opleiding aan het CIOS en de ALO, waar hij talent/sport psychologie studeerde, heeft hij de nodige bagage mee. Hij betrok de aanwezigen er ook steeds bij met vragen, zodat het beslist geen monoloog werd. E.e.a. verrijkt met korte filmpjes. Hij begon dan ook met de vraag: “wat is een talent”? Zo behandelde hij o.a. de volgende punten. Talentontwikkeling, de heren lijn bij E. en O., het Athletic Skills Model ( A.S.M. ) en mentale training.

Na de lunch, overigens keurig verzorgd en geheel voor rekening van de handbal vereniging E. en O. , was het de beurt aan Henk Smeenge, de trainer van de dames kant bij E. en O. Hij spitste het meer toe op teambuilding aan de dames kant. Tijdens elke sessie konden de aanwezige trainers en coaches naar believen vragen stellen. (Foto van Hans Khoe)

Tevens voel
de Harwin de Jonge aan het eind van elke spreker diezelfde spreker nog aan de tand met een aantal vragen. Kortom een geslaagde bijpraat dag zo aan het begin van de competitie.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda