Mannenteam sluit EK-kwalificatie af met nederlaag

PRAAG - De Nederlandse handballers hebben het EK-kwalificatietoernooi afgesloten met een nederlaag in en tegen Tsjechi?. De ploeg van bondscoach Harrie Weerman, die al was uitgeschakeld door deelname aan de eindronde van EK 2012 in Servi?, verloor in Praag met 38-26. Nederland eindigde in groep 6 als laatste, met ??n punt uit zes ontmoetingen. Alleen de thuiswedstrijd tegen Griekenland leverde succes op, in de vorm van een gelijkspel. En dat terwijl de reeks zo veelbelovend was begonnen met een kleine nederlaag bij groepswinnaar Noorwegen (35-30).

In Praag bleef Oranje in de beginfase aardig in het spoor van het gastland. Echter na een tussenstand van 6-5 in Tsjechisch voordeel, werd het verschil snel gemaakt (14-6). ,,Toen maakten we te veel fouten, waren er foutieve passes en daar wisten zij optimaal van te profiteren met dodelijke breaks’’, zei Weerman. Daarna herpakte het jeugdige Oranje zich.

Bij de rust was de achterstand slechts één punt meer, 22-13. ,,Ik heb alle jonge jongens ingezet, die moeten internationale ervaring opdoen, dat kan alleen door ze veel te laten spelen. Dit niveau is niet te vergelijken met wat ze in de eigen competitie gewend zijn.’’

In de tweede helft waren beide ploegen lange tijd gelijkwaardig, de marge schommelde steeds rond de acht tot negen doelpunten. ,,Daarover kunnen we tevreden zijn’’, aldus Weerman. Helaas ging het in de laatste vier minuten nog flink mis door een tijdstraf van Mark Bult en kwam de 38-26 op het scorebord. ,,Dat was geflatteerd’’ aldus Weerman.

De Nederlandse doelpunten kwamen op naam van Mark Bult (5), Toon Leenders, Jasper Adams (beiden 4), Michiel Lochtenbergh (3), Jeffrey Boomhouwer, Ron Klemann, Leon van Schie (allen 2), Boj van Limbeek, Bobby Schagen, Nick Verjans, Marco Vernooij (allen 1).