Nederland fysiek niet opgewassen tegen Tsjechi

ALMERE ? In het Topsportcentrum Almere speelde Nederland vanavond de tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK 2012. Na het krappe verlies tegen Noorwegen van afgelopen woensdag (35-30), stond vandaag de zware thuiswedstrijd tegen Tsjechi? op het programma. Tsjechi? bleek duidelijk een maatje te groot. De Tsjechen zijn groot en fysiek sterk, met Filip Jicha als absolute sterspeler in het team. In de eerste helft wist Oranje het verschil te beperken, bij rust was de stand 14-18. Direct na rust liep Tsjechi? verder uit, Nederland kwam nog wat terug, maar de Tsjechen kwamen nimmer in gevaar. Nederland verliest met 25-33.

Nederland begon de wedstrijd brutaal en nam via Bartek Konitz en Toon Leenders de leiding, maar Tsjechië stelt direct orde op zaken en komt op 2-2. Via twee scores van Mark Bult wordt het vervolgens 4-4. Duidelijk is dat de lijnen bij Tsjechië aanvallend worden uitgezet door midden opbouwer en sterspeler Filip Jicha. Oranje speelt niet onaardig, maar is minder effectief in de afronding dan de Tsjechen.

Tot de rust blijft Nederland zich kranig weren. Het publiek in Almere ziet fraaie reddingen van Gerrie Eijlers en sterke acties van onder andere Iso Sluijters. In de slotfase van de eerste helft lijkt het er bovendien op dat het gevaar van Jicha met de 5:1 dekking goed aan banden wordt gelegd. Tsjechië blijft daarentegen in een gesloten, bijzonder defensieve 6:0 verdedigen. Ruststand wordt 14-18 met een score van, wie anders dan Filip Jicha in de laatste seconden voor de pauze. Hij heeft er dan, na dertig minuten, al zeven op zijn naam staan.

Na rust loopt Tsjechië snel verder uit naar 15-23. De Nederlandse mannen vechten zich terug tot 20-25 dankzij doelpunten van Konitz en Sluijters en een paar nuttige reddingen van Zwiers. In de strijd om de achterstand in te halen worden er in de laatste fase teveel vrije kansen gemist en net iets te geforceerd en te snel naar de afronding gezocht. Na 50 minuten staat het 23-29.

Zowel Joeri als Nicky Verjans worden ingebracht. Het tempo in de aanval gaat weer iets omhoog, de doeltreffendheid blijft echter laag. Jicha maakt in de tweede helft maar weinig minuten, maar ook zonder hun sterspeler verslappen de Tsjechen niet en werken langzaam door aan een grotere winstmarge (24-32). De laatste twee minuten speelt Oranje in ondertal en eindigt het duel in 25-33.

Vooraf verwachtte bondscoach Harrie Weerman wel dat de Tsjechen sterker zouden zijn, maar het verschil van acht punten vindt hij te groot. “Het was een terechte nederlaag. De Tsjechen lieten enorm veel fysiek geweld zien, met onder meer Filip Jicha, momenteel toch één van de beste spelers ter wereld. Dat geweld konden we niet afstoppen. We missen kracht in ons team. Aan het fysieke aspect moeten we veel meer werken. Talent is er in elk geval genoeg. Aan het eind staan er zes jonge spelers in het veld en die doen niet onder voor de oudere spelers. Alleen moeten ze fysiek wel verder kunnen groeien om in 2016 een topteam neer te zetten.”

Aan Nederlandse zijde zijn Bartek Konitz en Iso Sluijter de topscoorders met beide zeven doelpunten. “Tegen Noorwegen heb ik niet gespeeld, vandaag heb ik wel veel minuten gemaakt en goed gescoord. In de aanval liep het voor mij lekker, maar in de dekking merk ik dat ik toch nog wat te onzeker ben”, zegt Sluijters, onlangs nog verkozen tot Talent van het Jaar. Door de twee verliespartijen lijkt kwalificatie voor de EK in Servië (2012) een bijzonder lastige opgave te worden, omdat alleen de eerste twee ploegen in de poule van vier zich plaatsen. De wedstrijden in deze reeks worden in maart van het volgend jaar vervolgd met een treffen tegen Griekenland.

Doelpunten Nederland: Iso Sluijters 7, Bartek Konitz 7, Mark Schmetz 3, Toon Leenders 2, Mark Bult 2, Jasper Snijders 1, Nicky Verjans 1, Joey Duin 1, Jeffrey Boomhouwer 1.

Topscoorders Tsjechië: Filip Jicha 9, Tomas Sklenak 6, Jan Stehlik 5, Jan Filip 5.