Nederland revancheert zich tegen Oostenrijk

EMMEN - Met een (17-14) 34-28 overwinning op Oostenrijk, heeft het Nederlands herenteam zich weliswaar niet weten te kwalificeren voor het WK in Zweden, toch heeft Oranje via een uitstekende thuiswedstrijd laten zien dat de wedstrijd van vorige week een jammerlijke uitglijder is geweest. ?Revanche?, ?rehabilitatie?, ?laten zien dat we beter kunnen?; het waren veelgehoorde woorden in aanloop naar het tweede play-off duel voor WK-kwalificatie in Zweden (2011).

Na de op 12 juni met 31-15 verloren uitwedstrijd tegen Oostenrijk, was duidelijk dat het Nederlands team in Emmen iets recht te zetten had. En dus trof het publiek in Sporthal Angelslo een getergd Oranje dat vanaf de eerste minuut ook daadwerkelijk liet zien dat de ploeg de zaken anders aan kan pakken. Het tempo lag hoger, er zat meer beweging en variatie in de aanvalsopbouw en verdedigend werd het fysiek sterke Oostenrijk veel agressiever aangepakt.

Oostenrijk begon met dezelfde open mandekking waar ook in de eerste wedstrijd voor was gekozen, alleen dit keer niet op rechts (Mark Bult), maar aan de linker kant (Bartek Konitz). Oranje had zich hier echter goed op ingesteld met beweeglijk positiespel van onder andere Mark Schmetz en Jasper Snijders die in de eerste helft ieder vier keer het doel troffen, aangevuld met onder andere drie goals van Bartek Konitz en Mark Bult. Het Nederlands team liep snelle breaks en was dit keer wel op alle posities doeltreffend. Hoewel er in de eerste dertig minuten nog vijf open kansen werden gemist, stond er een positieve ruststand op de borden: 17-14.

In de tweede helft trok Nederland het positieve spel door en toonde het veerkracht om ook in de momenten dat Oostenrijk dichterbij leek te komen het hoofd koel te houden. Het tempo bleef aan beide kanten hoog, waardoor zelfs de neutrale toeschouwer een fraaie wedstrijd te zien kreeg. Aan Nederlandse kant waren Konitz, Snijders en Schmetz de uitblinkers, bij de Oostenrijkers lieten Roland Schlinger (Bregenz) en Viktor Szilagyi (Gummersbach) het beste handbal zien.

De  34-28 einduitslag leverde geen plaatsing voor het WK op, daarvoor was de marge van 16 doelpunten te groot, maar gaf wel aan dat het verlies in Oostenrijk een onfortuinlijke, collectieve 'off day' is geweest. Interim bondscoach Gino Smits: “Natuurlijk was de druk lager dan in de eerste wedstrijd, maar we hebben dit keer aanzienlijk minder technische fouten gemaakt en met meer discipline vooral effectiever gespeeld. De Oostenrijkers zijn er vol voor gegaan, omdat zij met een goed gevoel huiswaarts wilde keren. Ik ben vooral blij dat we over de hele linie een goede wedstrijd hebben neergezet en ons dit keer absoluut niet de mindere van Oostenrijk hebben getoond.”

Doelpunten: Bartek Konitz 7, Mark Schmetz 6, Jasper Snijders 5, Iso Sluijters 3, Toon Leenders 3, Mark Bult 3, Michiel Lochtenbergh 3, Tim Remer 2, Matthijs Vink 1, Joey Duin 1.