Nederland wint Holland Handbal Toernooi

ROTTERDAM ? Nederland heeft ook de derde wedstrijd op het Holland Handbal Toernooi gewonnen en is daarmee de ongeslagen kampioen van het toernooi. Vandaag stond de wedstrijd tegen het op papier sterke team van Montenegro op het programma. In de eerste fase gaat de stand gelijk op, maar als Montenegro, mede dankzij de sterk keepende Marieke van der Wal, vier strafworpen mist en Nederland hetzelfde aantal w?l scoort, kan Nederland een gaatje slaan. Bij rust heeft Nederland vijf punten voorsprong: 14-9. Na rust start Nederland gretig en kan verder uitlopen tegen het tegenvallende Montenegro. Al na drie minuten in de tweede helft staat het 17-10. Nederland blijft vol tempo doorspelen en geeft Montenegro geen kans. Met de derde winstpartij, deze keer met 29-24, is Nederland de ongeslagen winnaar van het Holland Handbal Toernooi.

“We hebben een prachtig toernooi gespeeld. Vrijdag begonnen we al goed. Gisteren was het hard knokken, maar wisten we de wedstrijd ook naar onze hand te zetten. En vandaag was natuurlijk een prachtige afsluiting”, zegt bondscoach Henk Groener. “We hebben een groep die sprankelt van jong tot oud en nog verder kan groeien op weg naar het EK 2010.”

In het Rotterdamse Topsportcentrum opent Maura Visser vanaf 7-meter de score, nadat Danick Snelder op de cirkel onreglementair is afgestopt. Het spel zit in de eerste fase vol kleine foutjes waardoor Oranje verzuimt direct verder uit te lopen. Montenegro heeft opvallend veel pogingen nodig om tot scoren te komen en mist ook nog eens vier strafworpen, waar Nederland de eerste vier wél maakt. Stand na 20 minuten: 9-7. Dankzij breaks van Lois Abbingh en Debbie Bont wordt de marge nog wat groter (11-7) en grijpt Montenegro naar een time-out. Oranje komt zelfs op 13-7 (Hilster en Abbingh), maar moet ook twee tijdstraffen (Groot en Bont) incasseren. Bij 14-9 wordt er gerust.

In de eerste aanval na de hervatting maakt Laura van der Heijden 15-9, gevolgd door een Montenegrijns antwoord en een break van Maura Visser; 16-10. In ondertal pakt Marieke van der Wal een aantal fraaie ballen en scoort Debbie Bont na een flitsende combinatie met Maura Visser 17-10. De Hollandse aanvallen lopen sneller en er wordt op alle posities meer druk gelegd. De inbreng van Laura van der Heijden doet het team zichtbaar goed, waarbij Maura Visser in het midden soeverein de lijnen uitzet. Jovanka Radicevic zorgt op de rechterhoek dat de schade voor Montenegro beperkt blijft. Na 45 minuten staat Oranje op een comfortabele 24-16 voorsprong. Met nog 6 minuten te spelen (27-19) krijgt Nycke Groot na haar derde 2-minutenstraf, een rode kaart. Het laatste Nederlandse doelpunt komt op naam van Laura van der Heijden die einduitslag op 29-24 bepaalt.

“We speelden vandaag nog constanter en hadden goed greep op Montenegro”, aldus Pearl van de Wissel. “We gaven sterspeelster Bojana Popovic geen enkele kans en dat had duidelijk invloed op de rest van het team. Dit toernooi is natuurlijk een supervoorbereiding op het EK in Noorwegen en Denemarken. We hebben de lijn doorgezet na de kwalificatiewedstrijden en hopelijk kunnen we straks tijdens de stage in Oldenburg de lijn weer verder doorzetten.”

In de eerste wedstrijd van de dag wint Brazilië met 24-17 van IJsland. Brazilië wordt daarmee tweede. Montenegro is teleurstellend derde geworden en IJsland sluit de rij op de vierde plaats.