Oranje <19 op medaillekoers!

ARNHEM - Het Nederlands handbalteam ligt tijdens het EK Dames <19 op medaillekoers. Na de eerste wedstrijd in de winnaarsronde, waarin dinsdagavond in Arnhem een ware demonstratie werd weggegeven ten koste van het in de tweede helft volledig murw gespeelde Roemeni? (27-39), is Oranje <19 met twee zeges al verzekerd van een plaats in de halve finales die vrijdag in het Topsportcentrum Rotterdam plaats vinden. Als het publiek daar even trouw steunt als in Arnhem, dan lijkt een historische prestatie aanstaande.

In de groepsfase haalde Oranje een imponerende score binnen, drie soevereine overwinningen en een gemiddelde van acht doelpunten in de plus. De ontmoeting met het sterke Roemenië werd met spanning tegemoet gezien en die spanning kwam er, voor het eerst in sporthal Valkenhuizen in Arnhem-Noord, aanvankelijk ook. Bij de rust leidde Nederland met 16-19, door een sterke laatste 10 minuten, nadat bij 15-14 ‘even' een achterstand op de scoreborden had gestaan. Lois Abbingh greep in die fase haar verantwoordelijkheid, ze maakte drie belangrijke doelpunten.

Meteen na de rust werd een beslissend gat geslagen (16-24), die marge werd niet meer uit handen gegeven en alleen maar vergroot. Bij 19-29 was het verschil voor het eerst 10 punten. De Roemeense ploeg had geen antwoord meer op het gevarieerde spel van Nederland, dat doen en laten kon wat het maar wilde.

De speelsters van Nederland barsten van het zelfvertrouwen, stralen een onverzettelijkheid uit, die straks best wel eens tot iets héél moois kan leiden. Bondscoach Monique Tijsterman is er in de voorbereiding in geslaagd om een hecht team te smeden waar waterdragers en uitblinkers hand in hand gaan. Verdedigend staat de dekking paraat, er is vaak voor de tegenstanders geen doorkomen aan. En aanvallend wordt met af en toe een volledig geopende truckendoos het thuispubliek kostelijk vermaakt. Doelverdedigster Larissa van Dorst pakt wat ze pakken kan, en soms zelfs meer, en de 19-jarige Zoetermeerse groeit uit tot één van de uitblinksters van het toernooi.

Wat vooral opvalt is de ontspannen houding waarmee de ‘meiden met een doel' de afgelopen vier wedstrijden in het veld stonden. ,,We weten waarmee we bezig zijn'', zo betoogden de coaches Tijsterman en haar assistent Groener de voorbije dagen al meermalen. De speelsters voeren hun tactische opdrachten tot in de kleinste details uit, het is een genot om te zien hoe op het juiste moment ook de juiste vorm is gevonden. Want het lijkt qua doelcijfers zo gemakkelijk te gaan, maar de tegenstanders zijn het allerbeste wat Europa (en daarmee de wereld) in deze leeftijdscategorie te bieden heeft.

Beste speelster Nederland: Lois Abbingh.
Beste speelster Roemenië: Ana-Maria Apipiei.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda