Oranje -19 verliest van Rusland

LEEK ? Vanavond speelden de Nederlandse handbaltalenten <19 hun tweede wedstrijd op het EK voorbereidingstoernooi in Sportcentrum Leek. Nadat gisteren van het seniorenteam van China werd verloren, was vandaag ook Rusland te sterk. Bij rust had Oranje een mooie voorsprong opgebouwd. Bij het rustsignaal was de stand 18-16. Na rust nam Rusland het initiatief over en won uiteindelijk met 31-36.

Bondscoach Monique Tijsterman is niet ontevreden met het spel van haar team: “In de eerste helft hebben we goed gespeeld. De dekking was in orde en de tegenaanval was goed. De tweede helft was wel minder. We gingen teveel in de dekking staan en dan red je het niet tegen een fysiek sterk Rusland.”

Het duurde in de eerste helft even tot Nederland tot scoren kwam. De eerste tien minuten waren voor Rusland, maar daarna kwam Nederland goed terug en liep uit naar een 17-11 voorsprong. Bij rust was die voorsprong weer teruggebracht naar twee punten. Na rust kwam Rusland terug en liep steeds verder uit. Nederland kwam nog tot drie punten achterstand, maar kon het initiatief niet meer overnemen. Eindstand: 31-36.

Hoewel Oranje natuurlijk het liefst alle wedstrijden wil winnen, is dat tijdens dit toernooi van ondergeschikt belang. “Het gaat er vooral om dat we zien wat de speelsters en het team kunnen, en hoe ver we zijn op weg naar het EK in augustus”, zegt Tijsterman. “We willen zoveel mogelijk verschillende dekkingsvormen proberen. Dat kunnen als het slechter gaat dan wel laten varen, maar we zijn hier juist om te oefenen.”

Leek heeft vandaag in elk geval laten zien klaar te zijn voor het EK <19 in augustus! De sfeer in het Sportcentrum Leek zat er goed in. De tribunes zaten vol kinderen die eerder op de dag een clinic hadden gevolgd. Enthousiast moedigden zij Oranje aan en na afloop werden er volop handtekeningen gescoord.

Eerder op de dag speelden Noorwegen en China tegen elkaar. Die wedstrijd werd door Noorwegen gewonnen met 26-24. Morgen staat de laatste wedstrijd tijdens die voorbereidingstoernooi op het programma. Dan speelt Nederland tegen Noorwegen. “Dat is een zware tegenstander,” aldus Tijsterman “maar ook tegen Noorwegen gaan we weer zoveel mogelijk uitproberen. Daar zijn we hier voor.”

Doelpunten Nederland:
Estavana Polman: 8, Celine Michielsen: 5, Sabrina van der Mast: 4, Sanne Hoekstra: 4, Becky van Nijf: 3, Angela Malestein: 3, Tamara van der Pijl: 2, Myrthe Schoenaker: 2.