Oranje zet grote stap richting WK 2011

ROTTERDAM ? Vanavond speelde de Nederlandse handbaldames de eerste WK play-off tegen Turkije. In een bomvol Topsportcentrum Rotterdam is de inzet een ticket voor het WK 2011 in Brazili?. Beide ploegen komen fel uit de startblokken. Het is Turkije dat de score opent, maar Oranje neemt snel het initiatief. Bij rust is de voorsprong 22-16. Na rust geeft Oranje de winst niet meer uit handen. Met een 40-28 overwinning staat Oranje al met ??n been op het WK.

“Wij gaan naar Brazilië”, zegt bondscoach Henk Groener. “Deze voorsprong van twaalf punten laten we volgende week in Turkije niet meer liggen.” De eerste paar minuten zijn nog voor Turkije. Bij 5-4 komt Nederland voor het eerst op voorsprong. Turkije komt nog terug naar 5-5, maar daarna is het initiatief aan Nederland. Oranje bouwt de voorsprong gestaag uit naar een 22-16 voorsprong bij rust.

In de tweede helft komt Turkije nog wat terug. Bondscoach Henk Groener neemt vroeg in de tweede helft een time-out om de rust in het team te laten terugkeren. Dat blijkt effectief. Er wordt in het Nederlands team volop door gewisseld, waardoor het spel snel en dynamisch blijft. Turkije heeft duidelijk steeds meer moeite met de hitte in de hal en de snelheid van het Nederlandse spel.

In de tweede helft is het Lois Abbingh die zes keer raak schiet en de Turkse dekking weet te verrassen. Maar ook de andere speelsters blijven scoren. In de laatste minuten is Nederland ontketend en Marieke van der Wal is in topvorm. Turkije krijgt nauwelijks nog een bal in het doel. Bij het eindsignaal is de stand 40-28. Het publiek in het Topsportcentrum Rotterdam is uitzinnig van vreugde.

“In deze wedstrijd was goed te zien dat wij in de breedte gewoon sterker zijn”, aldus Groener. “Onze strategie was vol gas geven en snel blijven spelen. Dat houdt Turkije nooit vol en dat is gebleken. In Özel hebben ze natuurlijk een topspeelster, maar de selectie is smaller dan de onze, aan het einde kwamen ze echt tekort. Daarnaast gingen wij in de dekking feller spelen tegen het eind van de wedstrijd. In het begin kon dat nog beter en hadden we nog wat te veel respect voor de tegenstander.”

Met deze uitslag durft Groener alvast na te denken over het WK: “Dit laten we niet meer liggen.” Kwalificatie voor het WK houdt ook de Olympische droom in leven voor de Nederlandse handbaldames. “De ambitie van deze groep is hoog en natuurlijk willen we naar de Olympische Spelen. Maar eerst het karwei in Turkije volgende week nog even goed afronden!”

Doelpunten Nederland:
Debbie Bont:6, Maura Visser: 6, Lois Abbingh: 6, Danick Snelder: 5, Joyce Hilster: 5, Nycke Groot: 3, Laura van der Heijden: 3, Willemijn Karsten: 3, Pearl van der Wissel: 2, Diane Lamein:1