Highland games in Emmen

EMMEN - Een stoer evenement waarvan de wortels al meer dan 1000 jaar in de Schotse Hooglanden liggen. Voor Schotse koningen was het de ideale gelegenheid om mannen voor het leger te rekruteren. De sterkte deelnemers werden vaak lijfwacht en de snelle koerier. Behalve de koningen hielden ook de clans soortgelijke wedstrijden, waarbij op verschillende disciplines de strijd met elkaar werd aangegaan. In afgelegen dorpen kwamen de inwoners ??n keer per jaar bijeen om kracht ?en behendigheidswedstrijden te houden.

Daarbij gebruikten ze het gereedschap, waarmee ze dagelijks te maken hadden. Zo ontstond het hamerslingeren, boomstamgooien en steen werpen. De games worden in Schotland nog steeds gehouden. De clans, zoals de familieteams worden genoemd, strijden nog jaarlijks om de sterkste clan. De facetten van vroeger zijn nog steeds terug te zien in de moderne Highland Games.

Jaarlijks worden in meer dan 100 plaatsen in Schotland  Highland Games gehouden. Traditie getrouw zijn de clans gekleed in Schotse klederdracht. Elke clan heeft zijn eigen ruitmotief in z`n kilt.  Rugby club Emmen organiseert haar eigen Highland Games. Elk team bestaat uit 6 personen + 1 coach. De games kent een heel breed deelnemersveld, variërend van sportscholen - en verenigingen, bedrijven, café ‘s en vriendenclubs. Elk team doet mee met een eigen doel of verwachting.

De een gaat voor prestatie en teamgeest, terwijl anderen voor een sportieve dag met vrienden meedoen. Steeds meer teams van bedrijven zien het als een sportieve dag met collega’s. In de loop der jaren hebben we een groep vaste deelnemers mogen ontvangen, waarbij je kunt zien dat de kracht en behendigheid in de onderdelen flink toegenomen zijn. Voor de organisatie een uitdaging om de verschillende teams aan hun trekken te laten komen en tevens te waken voor het specifieke karakter van Highland games.  De onderdelen (10) zijn op het rugbyveld uitgezet.

Enkele onderdelen zijn o.a. boomstam werpen en stenen tillen. Hierbij moeten zoveel mogelijk stenen tussen de handen hooggehouden worden. Een ware krachtmeting, waar menigeen zich op verkijkt. Een van de vaste publiekstrekkers is het paalduwen. Door middel van een paal moeten 2 teams elkaar uit de cirkel proberen te duwen. De afgelopen jaren is er naast de krachtmetingsonderdelen  meer aandacht gekomen voor onderdelen waarbij teamgeest en behendigheid belangrijk zijn.

Jaarlijks krijgen de beste drie van de dames - en herenteams een beker uitgereikt. Tevens een wisselbokaal voor de 1ste prijs en voor het onderdeel bustrekken. Als meest originele team is er ook een wisselbokaal te winnen.  Op het rugbyterrein staat een grote tent, van hieruit is er de gehele dag muziek te beluisteren. Voor de inwendige mens is van alles aan eten en drinken te koop.

Ook dit jaar wordt er voor de kinderen weer iets georganiseerd zodat het voor hen ook een groot feest zal worden.  Samengevat hebben we genoeg inhoud om dit evenement weer als een sportief en gezellig spektakel te laten plaatsvinden.  Wij kunnen mensen uit de regio van harte uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen. De toegang is uiteraard gratis. kom naar de Meerdijk te Emmen op zaterdag 16 mei 2009 op het rugbyveld van R.C.Emmen aanvang vanaf  10.30 uur.
 

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda