Beute wederom ongenaakbaar op de sprintafstand

ASSEN - Op de sprintafstand was Assenaar Robert Beute ongenaakbaar. Hij zegevierde met een voorsprong van 2 minuten en 18 seconden op tweede man Christiaan van den Berg uit Maarssen. Zowel bij het lopen als bij het fietsen was Beute niet te kloppen, maar op de slotafstand, het schaatsen, werd de Assenaar vierde.

Echter de totaaltijd was verreweg het snelst en hij mocht opnieuw op de hoogste trede van het ereschavot staan, net als de afgelopen vier jaren.

De basis voor de winst werd al op de loopafstand gelegd. Beute voltooide de 5 kilometer in een tijd van 17.07 minuten en dat was op zes seconden na een minuut sneller dan Sep Thijssen uit Nijmegen en Thomas Batelaan uit Amsterdam die de loopafstand in exact dezelfde tijd afrondden (18.01 min.)
Het hield in dat Beute als eerste op de fiets klom en ook op de tweewieler was hij onklopbaar. In 40.15 minuten rondde hij het fietsonderdeel af en bouwde hij zijn voorsprong uit. Op het ijs hoefde Beute de naaste concurrenten alleen maar goed in de gaten te houden. Dat deed hij voortreffelijk en uiteindelijk was zijn voorsprong 2 minuut 18 seconden.

“Het moeilijkst voor mij was het lopen. Ik zag op de deelnemerslijst een aantal snelle marathonschaatsers staan en die kunnen ook hard fietsen. Daarom was het voor mij belangrijk dat ik op de loopafstand een forse voorsprong kon opbouwen.”

Achteraf viel het nog wel mee met de concurrentie. Christiaan van den Berg uit Maarssen ging op het ijs weliswaar voortvarend van start, maar een echte bedreiging vormde hij niet voor Beute. Wel reed hij op de gladde ijzers één minuut sneller dan Beute, maar meer achterstand kon hij niet goedmaken. “Toen Van den Berg zo hard van stapel liep met rondjes 34, kneep ik hem wel even, maar later zakte hij terug naar rondjes van 38 seconden op de ijsbaan en dat reed ik ook. Toen maakte ik mij geen zorgen meer. De laatste tien ronden heb ik alleen maar genoten van de laatste maal dat ik hieraan mocht meedoen. Vijf jaar achtereen winnen is toch mooi.”

Voor de organisatie en vooral de vrijwilligers had Beute nog een verrassing in petto tijdens de laatste ronde op het ijs. Hij ontvouwde ruim voor de finish een spandoek met de tekst “Organisatie en Vrijwilligers BEDANKT” en reed daarmee over de finish. “Ik wilde de organisatie en zeker de vrijwilligers zo graag bedanken, want wij sporters klagen weleens, maar de wijze hoe hier in Assen alles is geregeld, is perfect. En als je dan onderweg middenin in het veld bij het fietsen de vrijwilligers helemaal alleen ziet staan, zonder aanspraak van anderen, en ook nog in de kou, dan neem ik diep mijn petje af.”

(foto Sportfoto Drenthe Marco Loman)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda