Negen turners naar finale NK turnen

ZWIJDRECHT - Na het sterke optreden van Turnteam Drenthe in de halve finale in Volendam een week geleden, waar vier turners zich voor het NK plaatsten, werden afgelopen weekend opnieuw finale plaatsen afgedwongen. Dit keer kwamen zes turners in diverse klasses in de halve finale in Zwijndrecht uit. Vijf van hen plaatsten zich voor het NK in Rotterdam later dit jaar. De beste prestatie kwam op naam van Jitse van der Vlak uit Emmen. Hij turnde in de meerkamp (wedstrijd over zes toestellen) bij de junioren in de eredivisie naar een zesde plaats in de eindrangschikking, daar waar een derde plaats tot de mogelijkheden behoorde.

De vijftienjarige Van der Valk turnde net niet degelijk genoeg om mee te strijden om de medailles. Door een val op vloer en een mislukte oefening op rek liep het talent uit Emmen minimaal vijf punten mis. Zonder deze missers was hij met brons om de nek naar huis gereden. Daarmee behoort Jitse van der Valk bij de top van Nederland. Om deze reden is Jitse ook opgenomen in de trajectselectie naar het Europees Kampioenschap.

Een andere topper is de twee jaar jongere Donavon van Groningen. In de eredivisie bij de jeugd werd Donavon weliswaar achtste in de meerkamp, maar omdat plaatsing voor het NK al vaststond werd in deze halve finale gemikt op de losse toestellen. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen werd bewust  verhoogd. “Kijk maar hoe ver je kunt komen”, had trainer Theo Boerrigter de heren ingeprent. Dat het dan wel eens misgaat moet dan worden ingecalculeerd.

Dat bleek op voltige. Bijna de voltallige selectie faalde op voltige. Daar stond tegenover dat Donavon van Groningen mooie dingen liet zien, door voor het eerst dubbel salto op vloer te doen en een Gingersalto (vluchtelement) op rek. Niek Hulst (13), eveneens uitkomend in de eredivisie jeugd, liet bij het inturnen zien er echt zin in te hebben. Helaas voor hem kwam hij niet echt in de wedstrijd. Voor Jorn Boerrigter (15), uitkomend in de eredivisie junioren, was de halve finale weer een moment om ervaring op te doen. Door een knieblessure was hij niet in staat om op vloer en sprong uit te komen. Gelukkig heeft hij vier weken de tijd om te herstellen en zich voor te bereiden op de finale.

In de tweede divisie jeugd plaatste Maarten Binnenmars zich voor het NK, dankzij een eerste plaats op ringen, met een keurige negende plaats voor het NK. Daarnaast sleepte hij twee toestelfinales binnen: eerste op ringen en vijfde op rek. Yannick Rey (15) kon de stijgende lijn uit de voorrondes (zevende in de kwartfinale) niet doorzetten. In de tweede divisie junioren eindigde onderin.

Daarmee heeft Turnteam Drenthe op het NK negen ijzers in het vuur. Eerder plaatsten zich al Lars Boerigter en Wez Haveman in de eerste divisie tot 18 jaar en Remco de Boer (12) en Sybren Beeksma (8) beiden in hun klasse uitkomend in de (hoogste -) talentdivisie.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda