Sterke generale Turnteam Drenthe

VOLENDAM - Turnteam Drenthe kent een sterke generale in de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap turnen voor heren. In Volendam kwamen in de halve finale vijf turners van Turnteam Drenthe in actie. Vier van hen plaatsten zich voor de finale van het NK in Nijverdal en Rotterdam later dit jaar. Sybren Beeksma uit Sleen behaalde individueel de beste score door in de meerkamp naar de derde plaats te turnen in de hoogste klasse voor turners tot 8 jaar. Lars Boerrigter uit Emmen werd in zijn leeftijdscategorie tot 18 jaar in de eerste divisie zevende op slechts 0,7 punt van het podium.

De zeventienjarige Lars Boerrigter(foto) kan ondanks zijn zevende plaats terugkijken op een goede halve finale door kort achter de nummer drie te eindigen. Een betere voltigeoefening had hem eenvoudig een podiumplaats kunnen bezorgen. Echter het aantal behaalde toestelfinales geeft veel hoop voor het NK. In Ahoy Rotterdam mag Lars, geplaatst als eerste op rek, vierde op vloer en vijfde op brug, een gooi doen naar meerdere medailles. Daarnaast zijn er reserveplaatsen op ringen en sprong.

Wez Haveman (18) uit Zuidwolde behaalde in dezelfde klasse een elfde plaats in de meerkamp. Daarmee plaatste hij zich ook bij de beste veertien turners van Nederland in de eerste divisie. Een medaille in de meerkamp lijkt ver weg, maar door een tweede plaats in de toestelfinale voor brug kan het toch nog een leuk NK worden voor Wez.

Dat het met het jonge talent goed gesteld is bij Turnteam Drenthe, bewees Sybren Beeksma(foto) In de allerhoogste klasse. Er zijn nog geen toestelfinales te behalen in deze klasse, maar met tweede plaatsen op voltige en rek deed hij duidelijk van zich spreken. Als derde van Nederland in de meerkamp, plaatste hij zich met gemak voor de finale van het NK in Nijverdal.

In de eredivisie tot 12 jaar turnde Emmenaar Remco de Boer een degelijke halve finale. Hij mag als negende naar de finale in Ahoy. Bovendien sleepte hij twee toestelfinales binnen: eerste op rek en vierde op vloer. Leon Vervoort (11)uit Odoorn eindigde in de eerste divisie tot 12 jaar ongelukkigerwijs op de vijftiende plaats. Omdat alleen de beste veertien naar het NK gaan, valt hij net buiten de boot. Wel was er een zevende plaats op sprong; een schrale troost, want dit is slechts een reserveplaats voor de toestelfinale.

Komend weekend vindt deel twee plaats. In Zwijndrecht vinden dan de andere halve finales plaats. Dan komen nog eens zes turners in actie en zeker niet de minsten. Van allen wordt in ieder geval plaatsing verwacht voor het NK, gezien de resultaten in de voorrondes. Van Turnteam Drenthe zullen dan de volgende turners aantreden: Jitse van der Valk (15) en Jorn Boerrigter (15), in de eredivisie junioren; Donavon van Groningen (13) en Niek Hulst (13), eredivisie jeugd; Yannick Rey (14), tweede divisie junioren; en Maarten Binnenmars (12), tweede divisie jeugd.