FC Emmen vernedert NEC Nijmegen

EMMEN - FC Emmen heeft een geweldige basis gelegd voor het bereiken van de finale van de play offs. Het klopte in de Oude Meerdijk het door velen favoriet geachte NEC Nijmegen met liefst 4-0 na bij rust al een 3-0 voorsprong te hebben genomen. Niets is onmogelijk in de voetballerij maar FC Emmen moet met een verschil van vijf doelpunten verliezen om de eindstrijd om promotie te ontgaan.

De verhalen zijn bekend: FC Emmen scoort moeilijk en het rendement is veel te laag. Nou die kunnen naar aanleiding van het uit Emmer zicht geweldige duel tegen NEC Nijmegen de prullenbak in. Na acht minuten spelen stond de teller al op 2-0 en toen er na een half uur nog een derde goal bij kwam was het feest in de goed gevulde en enthousiast meelevende Oude Meerdijk. Het was ook het gevolg van de sterke opening van FC Emmen die o.a. binnen vijf minuten twee hoekschoppen opleverde. Uit de tweede daarvan kopte verdediger Jeroen Veldmate de door Anco Jansen genomen hoekschop binnen. Niet bepaald een opsteker voor de Nijmeegse goalie Marco van Duin die de afgelopen twee-en-een-half jaar alleen maar wedstrijden in de beloften had gekeept. Drie minuten later kreeg hij de tweede treffer om de oren. Nu van de andere kant genomen, teruggelegd op Glenn Bijl en zijn inzet werd door de andere centrale verdediger Nick Bakker verzilverd: 2-0.

De Oude Meerdijk jubelt.

NEC was overdonderd door de bliksemstart van FC Emmen, het probeerde wel de bakens te verzetten maar aan kansen creëren kwamen de Nijmegenaren niet toe. FC Emmen deed het beter en verhoogde na een half uur de toch al sensationele score tot 3-0. Het was grotendeels het werk van de geboren Nijmegenaar Youri Loen. Hij soleerde door het midden richting NEC doel maar werd op een meter of 25 gestuit door Ted van de Pavert. Dat kwam de vrije trappenspecialist van FC Emmen uitstekend uit. Zijn schot werd een tikkeltje van richting veranderd waardoor de arme doelman Marco van Duin voor de derde keer moest vissen. De 3-0 was tevens de ruststand met als opmerkelijk feit dat NEC geen enkele serieuze kans had gekregen.

De tweede helft liet een NEC met meer balbezit zien. Trainer Pepijn Lijnders had twee wissels aangebracht die het tij moesten keren maar een compact verdedigend FC Emmen liet opnieuw geen scoringskansen toe. Eigenlijk was alleen een vrije trap van Gregor Breinburg na een overtreding van de voortreffelijk spelende Jeroen Veldmate als een kans aan te merken maar de Nijmeegse middenvelder schoot over. Bij FC Emmen was ondertussen de geblesseerd geraakte Alexander Bannink vervangen door Keziah Veendorp. Twintig minuten voor tijd kreeg Glenn Bijl na een fantastische lange bal van Veldmate een kans maar deze keer pakte doelman Van Duin de inzet. In de slotfase zette FC Emmen nog een keertje aan met als gevolg de 4-0 van Glenn Bijl. Het voorwerk leverde Mario Bilate die Janio Bikel de bal ontfutselde en Bijl aan het werk zette die met een diagonaal schot de eindstand op 4-0 bepaalde.

FC Emmen-NEC Nijmegen 4-0. 5. Veldmate 1-0, 8. Bakker 2-0, 32. Loen 3-0, 89. Bijl 4-0. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Telgenkamp, Chacon, Gronsveld, Klok (FC Emmen), Van de Pavert, Brienburg, Bikel (NEC Nijmegen). Toeschouwers: 5378.

FC Emmen: Telgenkamp; Gronsveld, Veldmate, Bakker, Klok, Chacon, Bijl, Anco Jansen, Loen (88. Siekman), Peters (73. Bilate), Bannink (53. Veendorp).
NEC Nijmegen: Van Duin; Heinloth, Golla, Van de Pavert, Joppen, Kevin Jansen (71. Dijkstra), Bikel, Breinburg, Achahbar (46. Braken), Kadioglu (46. Langil), Romeny.